Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken (nagyobb tagjai: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) ahol a helyi parlament egyhangú döntéssel nyilatkozatot fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását.

balear-szigetek-7Mallorca (Fotó: Wikipedia/sladky)

A baleári parlament szerint a hétvégi óraátállítás után a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigetcsoporton már délután háromnegyed hatkor lemegy majd a nap, és besötétedik. A modern társadalomnak azonban szüksége van arra, hogy a napsütéses órák száma, és a szabadidő illeszkedjen egymáshoz – áll a nyilatkozatban, amelyben “a logikus, racionális és természetes” időbeosztás mellett érvelnek. A szigetek parlamentje kifejti, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős mint például a depresszió vagy az álmatlanság.

balear-szigetek-3Ibiza (Fotó: Wikipedia/Kelly.ibiza)

Ellenben a természetes világosság több szabadtéri időtöltést tesz lehetővé, javítja az ez egyensúlyt a munka és a családi élet között – indokolják a képviselők a kérést a dokumentumban, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás folytatása energiamegtakarítást is jelent, jót tesz a turizmusnak, és a kereskedelemnek is.

balear-szigetek-4Mallorca, Port de Sóller (Fotó: Wikipedia/Adrian Pingstone)

balear-szigetek-2Fotó: Wikipedia/Antoni Sureda

Az El Mundo című országos napilap szerint a spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást a Baleár-szigeteken, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák. Spanyolország egy időzónában van Magyarországgal, az órákat vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani a téli időszámításnak megfelelően.

balear-szigetek-9Menorca (Fotó: Wikipedia/Henning.Schröder)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!