Így veszi be a derékszögű kanyart egy túlméretezett szállítmányú kamion – videó

A szűk és kacskaringós útajairól is ismert Skóciában még egy normál méretű kamionnal is kihívást jelent néha manőverezni, de a túlméretes rakományok szállítása még nagyobb kihívás elé állítja a sofőröket.

Célba juttatásukhoz precízen tervezett útvonal szükséges, szűk kanyarokban pedig szinte lehetetlennek tűnik az ilyen hosszú rakománnyal elfordulni. A követkető felvételen is egy ilyen menőver látható, amelyen egy hatalmas szélturbina lapáttal vesznek be egy 90 fokos kanyart a szállítást végző szakemberek. Már a méretekből is sejteni lehet, milyen elképesztő precizitást igényelt a feladat, a túlméretes trélerre ugyanis egy 57,5 méter átmérőjű lapátot fektettek.

A manőver azért lehetséges, mert a speciális pótkocsi mindhárom tengelye képes elfordulni, így képes lekövetni az út vonalát. A manőverhez a tréler magasságát is megemelték, hogy a jármű ne ütközzön a híd korlátjába.

VIDEÓ:

A sikeres célbaérést követően a turbinát a Stronelairg szélerőmű farmon állították fel.

Hasonlóan nehéz dolga van az ausztrál kamionosoknak is, akik 4-5 pótkocsiból álló “közúti vonatokat” vezetnek: A világ leghosszabb kamion szerelvényei, a “közúti vonatok”


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!