Agy nélkül eszik, tanul és meggyógyítja magát a világ legkülönlegesebb élőlénye

Nincs agya, de képes a tanulásra, nincs szája, de mégis eszik. Két percen belül meggyógyítja magát, láb nélkül mozog, és 720 nemi szerve van.

Még a biológusok sem igazán tudják, hova sorolják azt a különleges, sárgás színű egysejtű élőlényt, amelyet a párizsi állatkert először mutatott be. A nagyközönség már élőben láthatja a massza (le blob) becenevű, gombakinézetű organizmust, amelyet most sikerült először kitenyészteni egy tudományos projekt keretében.

Az élőlénynek nincs szája, nincs gyomra, nincsenek szemei, mégis észleli a táplálékot és elfogyasztja azt. A massza lábak vagy szárnyak nélkül mozog és ha félbe vágják, két percen belül helyreállítja önmagát és 24 óra alatt képes megduplázni a méretét.

Becenevét A massza című, 1958-ban bemutatott film után kapta. A Steve McQueen főszereplésével készült b-listás horrorban egy földönkívüli életforma minden útjába kerülő dolgot elfogyaszt egy kis pennsylvaniai városkában.

Tudományos neve Physarum polycephalum, és természetesen a valóságban nem jelent veszélyt a látogatókra. A kiállított massza egyelőre néhány centiméter átmérőjű, egy terráriumban fatörzsre helyezve láthatja a közönség.

“A blob a természet rejtélyeinek egyike” – mondta Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója. “Meglepő számunkra, mert nincs agya, mégis képes a tanulásra és problémamegoldásra, és megosztja a tanultakat, vagyis ha egyesül két massza, az egyikük tudása átkerül a másikba is” – tette hozzá.

“Biztosan tudjuk, hogy nem növény, nem is állat és nem is gomba. A természet rejtélyeinek egyike. Nagyon meglepő módon mozog ahhoz képest, hogy olyan, mint egy gomba. Állati jellegű viselkedése van, képes a tanulásra” – fejtette ki a szakértő. Bár szervei nincsenek, mégis 720 nemi szervhez hasonló dologgal rendelkezik.

Óránként négy centiméteres sebességgel mozog, a kutatók szerint szívesen fogyaszt zabkását vagy zabpelyhet, a sós dolgokat azonban nem kedveli. Színe az elfogyasztott táplálék szerint is változik: ha például céklát kap, vöröses árnyalatot ölt.

A szakértők szerint “alvó” állapotba is lehet helyezni, majd szükség esetén “felébreszteni”, és szinte lehetetlen megölni.

A tudósok remélik, minél többet megtudnak majd ezekről az organizmusokról, amelyek akár több négyzetkilométerre is megnőhetnek. Bíznak abban, hogy az új ismeretek segíthetnek az újrahasznosításban, az erdők talajának vagy egyéb szennyezett talajok megtisztításában, sőt, akár új típusú antibiotikumok felfedezésében is.

Ehhez hasonló, bekategorizálhatatlan élőlények léteznek ugyan a vadonban másutt is, de ez az első eset, hogy fogságban is életben maradt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!