Színpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén

Különleges mókus rejtőzik az indiai erdők lombkoronájában: a malabári királymókus, avagy másik nevén indiai királymókus nemcsak nagy termetével, hanem élénk színével is kitűnik fajtársai közül. A látványos bundájú rágcsáló a Madhja Prades államtól délre elterülő lombhullató erdők és trópusi esőerdők lakója.

Igencsak termetesnek mókusnak számít: fej-törzs-hossza 35-40 centiméter, farokhossza 35-60 centiméter között változik, testtömege pedig általában 2 kilogramm, nagyjából kétszer akkora mint egy szürke mókus. Bozontos farka hosszabb, mint testének többi része együttvéve. Hátoldala általában fekete, végtagjai és feje vörösesbarna, hasoldala fehér vagy vörösesbarna. Lábfeje széles, karmai nagyok és erősek, így ügyesen közlekedik a fákon. Táplálékkeresés közben az ágak közt akár hat méterre is képes elugrani. Bogyókat, tobozokat, fakérget, növényi nedveket és terméseket, valamint rovarokat és tojások is eszik.

Ez a félénk mókus a földön ritkán látható, a fák tetején építi meg ágakból és levelekből készült nagy fészkét. Amikor megriad, az ágra lapul, vagy egy vastag fatörzs mögé bújik. Fő ellenségei közé a ragadozó madarak tartoznak, de a leopárd is vadászik rá.

Az indiai királymókus jelenleg nem számít veszélyeztette fajnak, ám a városok terjeszkedése, illetve élőhelyének zsugorodása miatt száma folyamatosan csökken.

Az Arizonai Egyetem professzora, John Koprowski szerint ezek a rágcsálók nemcsak termetük és kivételes színük miatt számítanak különlegesnek, hanem azért is mert a mókusok egy ősi csoportját képviselik. “Egy egyedülálló evolúciós csoport, amely már régóta itt van, s remélhetőleg ez sokáig így is marad” – mondta  a szakember a The Dodo-nak.

A professzor egyébként maga is meglepődött amikor először figyelte meg a színpompás állatot természetes élőhelyén: “az jutott elsőként az eszembe, hogy túl nagynak tűnik ahhoz, hogy mókus legyen, inkább akkora mint egy főemlős. Igazi óriás” – mondta,  s hozzátette, hogy foltos bundája a sűrű erdők mélységében nagyszerű alkalmazkodást jelent, segít az óriás mókusok túlélésében vadonban, s amikor a napfény megcsillan rajta gyönyörű árnyalatokban pompázik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!