Hatalmas méretű, ősi haltól hemzseg egy ausztrál folyó

Súlyosan veszélyeztetett ősi fajra, a fűrészhal többféle képviselőjére bukkantak kutatók egy ausztrál folyóban az Északi Területen. Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

Forrás: David Wachenfeld  

A CSIRO és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 folyami fűrészhalat és törpe fűrészhalat találtak, emellett először találkoztak folyami cápával és északi vagy Új-Guinea-i folyami cápával ebben a folyóban.

Forrás: Bill Harrison/flickr

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik Ausztrália északi trópusi területein. A világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek. Ez a hal egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is. A lagúnákba és folyótorkolatokba is bemerészkedik. Az Amazonas folyón 750 kilométerre is felúszik. Tápláléka halak és tengerfenéklakó gerinctelenek.

A Victoria-folyó a fűrészhalak számára fontos menedéket jelent. “Két hét alatt több példányt figyeltünk meg, mint az elmúlt 20 évben zajló kutatások során összesen” mondta Richard Pillans, a CSIRO tudósa.

Forrás: CSIRO
Forrás: CSIRO

“Hatalmas dinoszauruszok” – fogalmazott Richard Pillans. “A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt. Amikor valami ilyen nagyot, ilyen különös kinézetű dolgot látsz, egy ekkora fűrésszel a testén, úgy érzed, négymillió évre tekintesz vissza” – mondta a szakértő.

Forrás: CSIRO

“Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól” – tette hozzá. Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!