Ritkán látott vadászat – röptében kapta el a gyanútlan madarat az éhes tüskésmakréla

Folytatódik A kék bolygó (The Blue Planet) című világhírű ismeretterjesztő sorozat David Attenborough-val: az új évad a legmodernebb technológiai felfedezések segítségével vették fel négy év alatt. “Örömmel tölt el, hogy csatlakozhatok a bolygónk legnagyobb részét borító, mégis a legtöbb titkot rejtő vízi világ új felfedezéséhez” – mondta el a rendkívül lenyűgözőnek ígérkező sorozat bemutatása előtt David Attenborough.

Blue Planet II

A BBC természettudományi csoportja négy éven át, minden kontinens parti vizeiben, minden óceánban forgatott tengerkutató szakemberek segítségével. James Honeyborne, a sorozat vezető producere szerint most az óceánok a bolygó legizgalmasabb helyei, mivel a legmodernebb technológia “a hullámok alatti élővilágot új perspektívából” képes bemutatni. A Kék bolygó 2-ben e lenyűgöző világ tárul a szemünk elé, úgy ahogy azt korábban még nem láthattuk. A sorozat folytatása azokat a károkat is feltárja, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz.

Blue Planet II

A sorozat emellett igencsak izgalmas és meghökkentő jelentekben is bővelkedik, ez már abból a rövid előzetesből is, mely egy sárgaúszójú tüskésmakréla vadászatát mutatja be. Ezek a termetes halak képesek a víz alól kiugorva röptükben elkapni az óvatlan madarakat. Egy ilyen ritkán látott vadászatot is sikerült megörökíteniük az alkotóknak, amikor Seychelle-szigeteken forgattak. „A hal tehát fel tudja mérni a madár sebességét, a röppályáját és azt, hogy milyen magasan van” – mondta Attenborough a makréla elképesztő akciójáról.

A tüskésmakréla-félék családjába 147 faj tartozik, melyek túlnyomó többsége gyors úszó, ragadozó életmódot folytató hal. A halak megtalálhatóak az Atlanti-, Indiai- és Csendes-óceánok korallszirtjeinél és nyíltvizeiben is. A legnagyobb faj a Seriola dumerili, amely a 2 méteres hosszúságot is elérheti. A család többi fajának a hosszúsága 25 – 100 centiméter között van.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!