Így indul vadászni a Gunung Mulu Nemzeti Parkban élő milliónyi denevér

Borneó mélyén rejtőzik a gyönyörű Gunung Mulu Nemzeti Park, ahol elképesztő formájú mész- és homokkőalakzatok sorakoznak a buja erdőben. A nemzeti parkban emellett számos hatalmas barlang található, melyekben millió számra élnek a denevérek.

Gunung Mulu Nemzeti Park
Forrás: Paul White/flickr
Forrás: Bernard DUPONT/flickr 

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó egyébként Földünk harmadik legnagyobb szigete. A sziget teljes lakossága 2010-ben 19,8 millió fő volt. Területén három ország osztozik: Indonézia, Malajzia és Brunei. Két maláj tartomány található a szigeten: Sabah és Sarawak. Utóbbiban terül el a Gunung Mulu Nemzeti Park. Sokan keresik fel ezt a gyönyörű természetvédelmi területet gyönyörű élővilága miatt, illetve népszerű turistalátványosságnak számít a denevérek megfigyelése.

A parkban ugyanis tizenkét denevérfaj honos és számukat 2,5 – 3,5 millióra becsülik. Külön Denevér-exodus túrákat szerveznek az érdeklődők számára, akik megnézetik amikor a denevérek vadászni indulnak és millió számra kirepülnek a barlangokból.

Forrás: John Mason/flickr  
Forrás: Eric Lanning/flickr 
Forrás: Wikimedia Commons/Daverbennett
Forrás: John Mason/flickr

Elképesztő látvány, ahogy a denevérek egymást követve kirepülnek a nemzeti park hatalmas barlangjaiból napnyugta környékén. Akár száz kilométerre is eltávolodhatnak a barlangoktól miközben rovarokra vadásznak, és általában csak kora reggel térnek vissza útjukról.

Forrás: Bernard DUPONT/flickr
Gunung Mulu Nemzeti Park
Forrás: Bernard DUPONT/flickr
Forrás: Michael Elleray/flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!