Így működik a gravitációs lámpa, ami segít megvilágítani a fejlődő országok otthonait

A fejlődő országok túlnyomó többségében, ahol nincsen kiépített villamoshálózat vagy ahol bármilyen ok miatt nem tudnak az ott élők a hálózatra csatlakozni, az esti, éjszakai világítás folyamatosan gondot okoz. Nem lehet sem tanulni, sem pedig más tevékenységet végezni a sötét helységekben, így legtöbben petróleumlámpával világítanak az otthonukban, aminek füstje káros az emberi szervezetre, veszélyes és a környezetre is terhelő megoldás.

A szegény családok bevételük jelentős hányadát költik petróleumra, hogy bevilágítsák otthonaikat. Martin Riddiford angol műszaki mérnök által kifejlesztett gravitációs lámpa ezen próbál változtatni.

A lámpa működéséhez nem kell elem, üzemanyag, villamosáram, de még a Nap ereje sem. A lámpához kapcsolódik egy 11 kilogrammos súly, ami fél óra alatt közel két métert süllyed, ami elég ahhoz, hogy meghajtson egy csendes, többezres fordulatszámmal működő motort.

A GravityLight – amely kissé fényesebben világít, mint egy petróleumlámpa – csupán némi izomerőt igényel: amint a súly 20-30 perc alatt eléri a talajt, vissza kell állítani azt kézzel a kiinduló helyzetébe, hogy újraindulhasson a folyamat.

VIDEÓ:

A GravityLightot 2013 óta használják természetes környezetben Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Az alapmodell 5 dollár, vagyis 1200 forint körüli áron kapható.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!