Lélegzetelállító felvétel – téli kirándulás a Plitvicei-tavaknál

Csodálatos videót készítette a Plitvicei-tavaknál Ante Fabris, aki a kutyájával fedezte fel a téli ruhába öltözött, gyönyörű tórendszert. A férfit és Miksa nevű kutyáját igazi téli mesevilág fogadta a híres természeti csodánál, ahol befagyott vízesések, hótól roskadozó fák, hófedte ösvények és napsütésben szikrázó tavak várták őket.

plitvicei-tavak

A videóban a husky vezetésével járhatjuk be Horvátország egyetlen természeti világörökségi helyszínét. A csodás táj nemcsak a videó készítőjét, hanem kutyáját is lenyűgözte, aki izgatottan gázolt bele a vastag hótakaróba és fedezte fel a tórendszert, illetve annak legnagyobb tagját, a Kozjak-tavat.

VIDEÓ:

A Plitvicei-tavak, mely egy 16 tóból álló tórendszer, egy völgyben terül el a Dinári-hegység hegyei között. A védett terület nagysága 295 km², ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. Védelmet 1949-től élvez, az UNESCO Világörökségi listájára pedig 1979-ben került fel. A tavakat 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ.

A tavak lépcsőzetesen fekszenek egymás mellett, a legmagasabban a Prošćansko-tó 636 méteres magasságban, a legalacsonyabban a Novakovića brod, ami 503 méteren fekszik. A legmélyebb és egyben legnagyobb felületű a 47 méter mélységű Kozjak-tó. A nemzeti park területén 1267 növényfaj, valamint 58 emlősfaj, 163 madárfaj és 321 lepkefaj él.

Fotó:Wikipedia/Bfoto.ru


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!