Több száz autóroncs, háztartási gép és egyéb fémhulladék végzi ebben a bányaüregben

Vajon mennyire bonyolult feladat egy öreg autót elvontatni a roncstelepre, ahol szétszedik, bezúzzák és újrahasznosítják?

Az észak-walesi Corris Uchaf falusi tanácsa szerint túlságosan is. A település lakosainak fölöslegessé vált járművei, TV készülékei, hűtői és egyéb háztartási eszközei évtizedek óta a közeli hegy gyomrába vájt bányaüregben végzik.

Fotó: Robin Friend

Corris Uchaf régen palabányákkal volt körülvéve, amik mostanra kimerültek. A barlangok üresen tátongnak, és lassan szemétteleppé alakulnak át a helyiek kényelmessége miatt. A fotókon látható Gaewern Slate bányát az 1800-as évek elején nyitották meg, és 1906-ig működött. Ekkorra a pala iránti kereslet annyira lecsökkent, hogy nem volt érdemes tovább kitermelni.

Fotó: Urbexground

Az első világháború során újranyitották a bányát, és hellyel-közzel még folytatták a munkát, egészen az 1971-es végleges bezárásáig. Nem sokkal később kezdődött el a földalatti szemétteleppé való átalakulása. A falu titkát városi felfedezők leplezték le pár évvel ezelőtt. A százával rothadó autók kusza fémes tömegéről készült fotók egész Nagy-Britanniából vonzzák a fotósokat és a barlangászokat. A barlangot manapság már az „Elveszett lelkek barlangja” néven emlegetik.

Fotó: Urbexground
Fotó: Urbexground

VIDEÓ

A YouTube-on további videók is fellelhetőek a barlangról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!