Különleges bundájú rókák

A róka a ragadozók  rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjának rövidlábú képviselője. Földünk egyik legelterjedtebb ragadozó emlőse. Számos különleges bundát viselő róka létezik, most közülük láthatunk néhányat.

Sivatagi róka

A sivatagi róka a rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja. Észak-Afrika, a Sínai-félsziget és az Arab-félsziget sivatagaiban él. Hatalmas fülekkel és homokszínű bundával rendelkezik. A hatalmas fülek az irányhalláshoz kellenek, állatunk ugyanis az éj sötétjében leginkább füle segítségével kutatja fel zsákmányát. Ahhoz, hogy a hangok alapján tudjon vadászni, nemcsak az egészen halk neszeket kell meghallania, hanem azt is nagyon pontosan kell érzékelnie, hogy a hang pontosan honnan jön. Bundájuk színe pedig a sivatag szélsőséges hőmérsékleti ingadozásai között segíti a túlélést.

Különleges rókák

Különleges rókák

Különleges rókák

Márványróka

Nem természetes úton jött létre a különleges mintázata, de attól még elbűvölő. A vörös rókák családjába tartozik.

Különleges rókák

Különleges rókák

Különleges rókák

Szürke róka

Ez a különleges színű rókafaj Észak-Amerika erdeit járja. Általában éjjel vadászik kisebb rágcsálókra, de étrendjében növények is szerepelnek. Ez az egyetlen olyan kutyaféle, amely fára mászik. Ha ellenségei fenyegetik, felmászik egy magas fára, sőt, az ágak között alszik és ott is kutatja fel zsákmányát.

Különleges rókák

Különleges rókák

Ezüstróka

Az ezüstróka a vörös róka 19. század óta tenyésztett színváltozata. Megkapó, szinte vörös szeme és sötét bundája nagyon különleges. Az ezüst színt leginkább az állat hátán lehet látni. Főleg Kanadában és Szibériában él.

roka

 

Különleges rókák

Különleges rókák

Sarki róka

A sarki róka (Alopex lagopus) az Északi-sarkvidék szép fehér, a hóban kiváló rejtőszínű bundájáról ismert ragadozója. Füleik a hőleadás csökkentése érdekében meglehetősen kicsik, és egész testüket dús szőrzet borítja. Még talpuk is szőrös, innen ered a faj tudományos neve (lagopus = nyúllábú). A sarki rókát tömött bunda borítja, melyet évente kétszer vált. Két természetes színváltozat ismert, a „fehér” és a „kék”. A „fehér” változat a domináns, a vadon élő állomány 99%-a telente hófehér, nyaranta viszont világos szürkés barna, a hasi tájékon fehéres szürkébe hajlóan. Az elsősorban szigeteken elterjedt „kék” árnyalatú egyedek telente ezüstös szürkéskék, nyaranta csokoládébarna szőrzettel rendelkeznek.

Különleges rókák

Különleges rókák

Különleges rókák

Cross fox (Kereszt)

Szintén a vörös róka egy színvariációja. Észak-Amerikában elterjedt.

Különleges rókák

Különleges rókák

Vörös róka

A felsorolásból nem maradhat ki a vörös róka (Vulpes vulpes), amely a rókák legismertebb és egyúttal a nem legnagyobb termetű faja.A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Megtaláljuk az északi sarkkörtől kezdve egészen a mediterrán vidékekig,Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány részén át, beleértve a nagy ázsiai sztyeppeket is. Óriási elterjedési területén kívül betelepítették Ausztráliába is, ahol kiválóan meghonosodott. Magyarországon is elterjedt fajról van szó. Ügyes vadász, és képes két méter magasra is felugrani.

voros-roka

Különleges rókák

Különleges rókák

Különleges rókák

 

voros-roka-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!