Így hódították meg szabadmászásban a világ legnehezebb sziklafalát – lélegzetelállító videó

2017 nyarán a világon elsőként egyedül, biztosítófelszerelés, illetve kötél nélkül mászta meg a Yosemite Nemzeti Parkban magasodó, ikonikus El Capitan gránitmonolitot Alex Honnold amerikai hegymászó. A kaliforniai extrémsportoló mindössze 3 óra és 56 perc alatt hódította meg szabadmászásban a csaknem egy kilométeres függőleges sziklafalat, ezzel pedig egy korábban lehetetlennek tűnő mászást vitt véghez. A szenzációs rekord megvalósulását a National Geographic támogatta, s a páratlan teljesítményről dokumentumfilmet is készített Free Solo címmel mutattak be Amerikában.

More #FreeSolo cities + screenings this weekend, plus some Q&A with Chai, Jimmy Chin and me in Boston and NYC. Hope you…

Közzétette: Alex Honnold – 2018. október 5., péntek

 

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről centiméterre másznak, ujjaikkal, lábfejükkel a szikla hasadékaiba vagy a szikla kicsiny, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Honnold speciális felszerelése csupán sziklamászó cipője, illetve ziazsákja volt, a benne lévő magnéziaporral tenyere nedvességét csökkentette.

Az El Capitan meghódítását nagyon gondos előkészítés előzte meg, hiszen egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes lehetett volna. Honnold a Freerider útvonalon ért fel az El Capitan csúcsára, aminél korábban az is nagy szó volt, ha valaki kötélbiztosítás mellett fel tudott jutni. Az egyik legnehezebb rész valamivel féltáv után következett, akkor ugyanis a sportoló saját bevallása szerint úgy érezte, mintha üvegen mászna fel.

Forrás: Arian Zwegers/flickr 

Alex Honnold ismert arról, hogy képes előre pontosan meghatározni és megjegyezni a kapaszkodóhelyeket egy-egy szakaszon, minden mászásáról naplót vezet és 20 év tapasztalattal a háta mögött képes veszélyes helyzetekben is megőrizni nyugalmát és elemzőképességét – írja a National Geographic. 11 éves korában kezdte a mászást, gyerekként még szobai mászófalon, később pedig az egyetemet is otthagyta, hogy meghódítsa a világ legmagasabb csúcsait.

Honnold hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra és egy éven át gyakorolta a mászást függőleges hegyoldalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban. Tervébe csak barátai és alpinisták egy szűk köre volt beavatva.

“Az, amit Honnold véghezvitt, a szóló szabadmászás világában a Holdra szállással ér fel” – mondta Tommy Caldwell hegymászó, aki  Alex Honnolddal párban mászta meg a sziklafalat, méghozzá gyorsasági rekorddal: két órán belül sikerült felérniük a legendás Nose-útvonalon (kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül).

Honnold korábban azt mondta, hogy a kívülállóknak őrültségnek tűnhetnek az olyan extrém teljesítmények, mint az övé, de hangsúlyozta, hogy életéből 20 évet szentelt a hegymászásnak, ebből hat vagy hét évet ennek az egyetlen projektnek, vagyis nem hirtelen elhatározásból született, felelőtlen döntésről van szó, hanem alaposan előkészített vállalkozásról.

Az elképesztő teljesítményt a Jimmy Chin, illetve Elizabeth Chai Vasarhelyi által vezetett stáb örökítette meg, a lélegzetelállító mászásról egy 360 fokos, forgatható videói is készült:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!