Elképesztő filmmel tárja elénk az óceánok titokzatos világát a szabadtüdős merülés bajnoka

Varázslatos rövidfilmet készített Guillaume Néry, a szabadtüdős merülés világhírű bajnoka és felesége, Julie Gautier, miközben olyan helyeket fedeztek fel az óceánok mélyén, ahová egyetlen levegővétellel merültek le. A francia búvár, aki 125 méternél mélyebbre is képes lemerülni palack nélkül, több rekorddal és világbajnoki címmel is büszkélkedik, és a világ legmélyebb medencéjét is meghódította már. Néry azután vált világszerte ismertté, hogy 2010-ben, a Bahamákon található Dean’s Blue Hole-nál, a legmélyebb kék lyuknál hajtott végre egy szenzációs merülést.

Hihetetlen és olykor őrült merüléseit a felesége szokta megörökíteni, aki operatőrként tevékenykedik, és maga is régóta a szabadmerülés szerelmese. Egyedi képi világgal megálmodott videóik sorra hatalmas sikert aratnak, nem hiába, magával ragadó felvételeik kivételes élménnyel ajándékozzák meg a nézőket.

Legújabb, lebilincselő rövidfilmjük, mely az „Egy lélegzet a világ körül” címet viseli, a mélyben rejlő titokzatos világot tárja a nézők szeme elé, s elkészítéséhez Franciaország, Finnország, Mexikó, Mauritius, Japán, Francia Polinézia és a Fülöp-szigetek vizeiben merültek. Eközben nemcsak lenyűgöző szilkaformációkat barangoltak be, de jégtáblák és bálnák közt is merültek, a végeredmény pedig igazán látványos és érdekes lett.

A film elején feltűnő különleges, piramisra emlékezetező sziklaképződmény egyébként a japán Jonaguni-sziget közelében terül el, néhány évtizede fedezték fel. A rejtélyes víz alatti kőtömbökre 1986-ban bukkantak rá búvárok 25 méteres mélységben. A Jonaguni monumentum nevet viselő sziklaformáció lépcsőzetes teraszokat képező sima oldalú és hegyes sarkú kőtömbökből áll, és a kutatók úgy vélik, hogy a természet formálta diaklázisról lehet szó.

Kimura Maszaaki, szeizmológus professzor ugyanakkor felvette azt az elméletet, hogy sziklaformáció mesterséges eredetű, és egy földrengés következtében a tengerbe süllyedt ősi romok rejtőznek a mélyben. A legtöbben azonban a természet csodájának tartják az egyedülálló képződményt, mely a búvárok egyik legkedveltebb célpontjává vált a szigetországban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!