Egy harapással eltüntetik a görögdinnyét a csemegéző vízilovak

Egy harapás és szinte teljesen el is tűnik egy egész görögdinnye a vízilovak hatalmas szájában, akik a nyári melegben örömmel fogadják a gondozóiktól kapott finomságot. Az állatkerti vízilovak etetése igencsak látványos, főleg a dinnyeszezon idején, ugyanis a hatalmas állatok sokszor egészben roppantják össze a frissítő, lédús gyümölcsöket.

Az alábbi felvételen a Cincinnati állatkert vízlova, Bibi látható, aki kicsinyével osztozott az egyik kedvenc csemegéjén:

A vízilovaknak ma egyébként mindössze két faja él a Földön: a nílusi víziló és a törpe víziló, mindkettő Afrikában őshonos. Az akár 3,9 méter hosszúra és 1900 kilogrammosra is megnövő nílusi vízilovak Afrika legnagyobb testű emlősállatai közé tartoznak. Nagy tömegük ellenére is gyorsabban futnak az embernél. Szinte kizárólag növényeket esznek, de újabb kutatások szerint olykor állati eredetű táplálék is kerül a többrekeszes gyomrukba.

Hatalmas szájában több fog is agyarrá módosult, amelyek nem ritkán 40–50 cm hosszúra is megnőhetnek. Tavakban, folyókban, patakokban szoktak gyülekezni és akár hat percig is képesek lent maradni a víz alatt. A kis vízilovak rendszeresen láthatók az anyjuk hátán, ha a víz még túl mélynek bizonyul a számukra. A növényevő és szinte kizárólag éjjel táplálkozó állatok sebezhető fajként szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

A Nagasaki állatkertjében élő vízilovak is rendszeresen kapnak görögdinnyét gondozóiktól:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!