Ritka találkozás – közel 4 méteres óriáskalmárt filmeztek le egy japán kikötőben

Fantasztikus felvételt sikerült készítenie egy japán búvárnak egy óriáskalmárról, amely szokatlanul közel merészkedett a partokhoz és betévedt a Toyama-öböl egyik kikötőjébe. A mélytengeri óriás a CNN beszámolója szerint 3,7 méter hosszú volt, így egy fiatal példányról lehet szó, hiszen a teljesen kifejlett óriáskalmárok testhossza elérheti a 13 métert is.

Óriáskalmár

Óriáskalmár

A kikötőben tartózkodó halászok és búvárok igencsak meglepődtek amikor észrevették a hajók közelében úszkáló óriáskalmárt, hiszen ezek az állatok mélytengeri élőlények, körülbelül 300 és 1000 méter mélységű vizekben élnek, éppen ezért csak igen keveset tudunk róluk. Ezek a hatalmas tengeri lények kisebb mélységekben könnyen elpusztulhatnak. Azt nem lehet tudni, hogy a kikötőben feltűnt példány miért merészkedett ilyen közel a vízfelszínhez, de a felvételt készítő búvár, Akinobu Kimura szerint láthatóan nem volt sérült, egészségesnek tűnt, még tintát is kilövellt magából, és csápjaival hadonászva próbálta elzavarni. Az óriáskalmár néhány órán át volt a kikötőben mielőtt a búvárnak sikerült visszaterelnie a nyílt óceán felé.

Óriáskalmár

Óriáskalmár

Az óriáskalmárok első tudományos megfigyelésre 2004-ben került sor, ekkor egy halászháló gyűjtötte be az Archie névre keresztelt, akkor már elpusztult óriáskalmárt. Filmfelvételt pedig 2012-ben készítettek legelőször erről a ritkán látható mélytengeri óriásról.

Óriáskalmár

Óriáskalmár

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!