India leghíresebb épületének árnyékában – a szegény ember Tádzs Mahalja

India gyönyörű épülete, a Tádzs Mahal (Taj Mahal) a világ egyik leghíresebb műemléke, mely nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert. „A paloták koronája” az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleum elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Wikimedia Commons/Yann, Jim Carter
Forrás: Wikimedia Commons/viajar24h.com

A Tádzs Mahal a mogul síremlék-építészet csúcspontja, amely nem csak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. Bár hatással volt későbbi síremlékek építésére is, az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára mint kulturális helyszín. Jelenleg India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel.

Forrás: Wikimedia Commons/Aiwok
Forrás: Wikimedia Commons/Airunp

 

A Mahárástra államban lévő Aurangabadban található Bibi-Ka Maqbara, (A hölgy sírja) a Tádzs Mahal mintájára épült. A mauzóleumot Aurangzeb mogul fia,  az örökösödési háborúban elesett Azám Sah építtette elhunyt édesanyja emlékére.

Forrás: Danial Chitnis/flickr/danchitnis.deviantart.com
Forrás: Wikimedia Commons/Aur Rang Abad 

Azám Sah a Tádzs Mahalból merített inspirációt, amelyet nagyapja alkotott, s szerette volna elérni annak fényűzését, de korántsem volt annyi pénze és munkása, mint a mogul sahnak. Fő kupolája és minaretjei kisebbek, a kövei szürkébbek, kevésbe grandiózus, ezért a Bibi-Ka Maqbarát csak “a szegény ember Tádzs Mahaljának” nevezik.

Forrás: Leon Yaakov/flickr 
Forrás: Wikimedia Commons/Devanshi 

A Tádzs Mahallal való összehasonlítás miatt gyakran elhomályosodik sajátos varázsa, de a Bibi-Ka Maqbara  Aurangabad legfőbb látványossága és építészeti különlegessége, mely a letűnt korok emlékét őrzi.

Forrás: Wikimedia Commons/ Kulkarnitushar35
Forrás: Wikimedia Commons/Sameer g


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!