Munkák, amikkel ma már nem találkozhatunk

Napjainkban sok olyan munka van, ahol az embereket már különféle modern berendezések helyettesítik. A következő felsorolásban több olyan munkát is láthatunk, melyek mára szükségtelenné váltak a technika fejlődése miatt.

Bowling bábu felállító

Régi munkák
shorpy.com

Régi munkákwikimedia.org

Ébresztő

Az ébresztőket Angliában és Írországban fogadták fel az ipari forradalom végétől az 1920-as évekig. Tulajdonképpen megfizethető és megbízható emberi ébresztőórák voltak. A kopogtatók egy hosszú és könnyű botot használtak, amivel felzörögték az ügyfeleket a pontos időben.

Régi munkák

laboiteverte.fr

Régi munkáklaboiteverte.fr

Jégvágó

A jég évszázadokon át fontos kelléke volt a háztartásoknak, mint a tartósítás egyik alapvető eszköze, ezért volt szükség a jégvágók munkájára, akik sokszor veszélyes körülmények között dolgoztak.

Régi munkák

sharenator.com
Régi munkák
sharenator.com

Hangtükör hallgató

A hangtükör a hanghullámok fókuszálására és felerősítésére használt berendezés, melyet a hadviselésben az ellenséges repülőgépek előrejelzésére használtak. A britek a hangtükör program során kikísérletezték, hogyan lehet több megfigyelőpont eredményei alapján meghatározni az ellenséges gépek helyzetét, így ezt a módszert a radaroknál már készen alkalmazhatták.

Régi munkák

retronaut.com

Patkányfogó

A patkányfogó embereket Európában alkalmazták, hogy megakadályozzák az egyre növekvő patkánypopuláció túlszaporodását.

Régi munkák

 retronaut.com

Régi munkák

 retronaut.com

Régi munkák

mvgphoto.com

Lámpagyújtó

A közvilágítás kezdetben olajlámpásokkal történt, amiket a főbb csomópontokon és a közbiztonság szempontjából fontosnak ítélt helyeken használtak. Az olajlámpák eleinte három- majd négyoldalas üvegtestek voltak, bádogkalappal, ami megkönnyítette a kezelésüket. Ezeket a lámpásokat közvetlenül a házfalra, vagy alacsony faoszlopokra helyezték díszes lámpakarral, amit lámpavasnak hívtak. Újabb foglalkozás alakult ki: a létráját vállán cipelő lámpagyújtogatóé.

Régi munkák

 lamplighterswooster.com

Régi munkák

blogs.democratandchronicle.com

Tejesember

Manapság a tejet a boltok vagy szupermarketek polcairól szoktuk leemelni. Tejesemberekkel inkább csak vidéken lehet találkozni, azonban régen minden nap friss tejet szállítottak házhoz a vásárlóknak.

Régi munkák

wikimedia.org

Régi munkák

thefabuloustimes.com

Fa úsztató

A modern eszközök és gépjárművek előtt a kivágott fákat, farönköket a folyón úsztatták le a feldolgozás helyszínéhez. Úsztatott fa: az a tűzifa melyet hasáb vagy dorong alakjában a fő közlekedési állomáshoz csatornában úsztatás révén szállítanak. Ez tűzhatásából sokat veszít és így kevesebb az értéke is.

Régi munkák

wikipedia.org

Telefonközpontos

Régi munkák

wikipedia.org

Régi munkák

wikipedia.org

Sírrabló

A 19.században az egyetemek sírrablókat bérelték fel, hogy kiássák a sírból a holttesteket, hogy az orvosnövendékek tudják gyakorolni az anatómiát.

Régi munkák

 paul-barford.blogspot.com

Gyári munkások szórakoztatója

A nagy gyárakban dolgozó munkásoknak olvasott fel.

Régi munkák

thecigarmaker.net

Régi munkák

 cultura.elpais.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!