Még a kutatókat is megdöbbentette az oposszumot zsákmányló madárpók

Oposszumféléket is képes megölni egy, az Amazonas-vidéken élő madárpók – derült ki egy amerikai kutatók vezette perui expedíción.

“Hihetetlen volt és sokkoló, el sem tudtuk hinni, amit látunk” – mondta Michael Grundler, a Michigani Egyetem biológusa. A kutató munkatársaival korábban is megfigyelt már nagyobb méretű pókokat, amint kisebb állatokat, például békákat, madarakat, hüllőket fogyasztanak. “De olyan pókot találni, amely emlőst eszik, nagyon meglepő” – fogalmazott Grundler.

A tudósok azért kutatják a pókokat, hogy többet megtudjanak az Amazonas-vidék táplálékláncairól és nagy faji sokszínűségéről. Láttak már pókokat halevés közben, mellső lábaikkal elpusztult hüllőt magukhoz szorítani, és látták már azt is, amint kígyót fejeztek le és nyúztak meg.

Ezúttal egy éjszakai terepszemle során bukkantak véletlenül a tudósok a tenyérnyi madárpókra és áldozatára Peru egyik esőerdejében. A pók először a nyakánál fogva tartotta az egéroposszumot, a gerinces mintegy 5 percen át még enyhén mozgott. Azután a pók egy fához vonszolta az áldozatot, majd miután észlelte a kutatók jelenlétét, eltűnt.

University of Michigan


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!