Egy megdöbbentő természeti jelenség – a halál jeges ujja (videó)

A kutatók már több mint 50 éve ismerik azt a különleges, tengerekben illetve óceánokban kialakuló jelenséget, amit sokszor csak “a halál jeges ujjaként” emlegetnek. Mivel rendkívül nehéz megörökíteni a sós vízben kialakuló, pusztító jégcsapot (angol nevén: brinicle), ezért először csak 2011-ben tudták lefilmezni. A “halálos jégcsap” lassan ereszkedik lefele az óceán felszínétől, egészen az aljáig, miközben gyakorlatilag mindent csapdába ejt, amihez hozzáér, és szépen lassan megfagyasztja az útjába kerülő élőlényeket. Amikor tehát eléri az óceán fenekét, nem áll meg, hanem tovább terjed. Percek alatt alatt akár több méteres területet elboríthat, eközben sorban pusztítja el az élőlényeket.

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

A rendkívüli jelenség egy víz alatti “jégcsap”, amely a túlhűlt, fagypont alatti, jelentős sótartalma miatt folyékony tengervízben képződik, méghozzá hihetetlen sebességgel. Ilyenkor a felszín felett általában rendkívüli hideg, akár mínusz 20-30 °C-os hőmérséklet uralkodik, az ehhez képest “meleg” vizet éppen a jégréteg védi meg az azonnali megdermedéstől. Ilyen extrém körülmények között azonban elég a legcsekélyebb, felülről induló, leáramló változás a víz sótartalmát illetően, és máris kialakul a halálos “cseppkő”, mely miatt a tengerfenéken élő tengeri sünök, csillagok és rákok a frissen kialakuló kristálytiszta jégrétegbe fagynak – írja az Időkép.hu.

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

Halál jeges ujja

Az alábbi látványos és egyben döbbenetes gyorsított felvételeket a BBC stábja örökítette meg az Antarktisz melletti Little Razorback-sziget közelében és a Frozen Planet című sorozatban mutatták be.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!