Több mint 60 ezer teknőst figyeltek meg a Nagy-korallzátony egyik szigeténél

Az ausztrál Raine-szigeten él a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) legnagyobb kolóniája. Egy új felmérés szerint azonban számukat korábban alábecsülték, csaknem kétszer annyian is lehetnek, mint eddig gondolták.

Forrás: Wikimedia Commons/National Park Service South Florida/Caribbean Network

Az állatok számát a nőstények kivájta fészkek száma alapján becsülik fel. Azzal is próbálkoztak, hogy megjelölték a tojásokat, de ez a módszer teljesen megbízhatatlannak bizonyult. Ausztrál kutatók most meglepő eredményre jutottak, miután drónos megfigyeléssel pontosabban fel tudták becsülni a populációt: bejelentésük szerint mintegy 64 ezer közönséges levesteknős él a Nagy-korallzátonynál fekvő szigeten, ez a szám pedig jóval nagyobb az eddig véltnél.

Forrás: Queensland Department of Environment and Science

Richard Fitzpartick, a Biopixel Oceans Foundation kutatója közleményében azt írta, hogy korábban alaposan alábecsülték a tényleges adatokat, a populáció valódi nagysága az eddig gondoltnak 1,73-szorosa lehet. A bejelentés jó hír a közönséges levesteknősök csökkenő száma miatt aggódó tudósoknak. A veszélyeztetett állatok listáján szereplő teknősöket sok országban védik, a befogásuk is illegális, és a fészkelőhelyik is védelmet élveznek. Arról azonban nehéz pontos képet nyerni, hogy milyen hatása van a védelemnek a faj fennmaradására. Hétből hat tengeriteknős-félét a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN).


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!