Így épült fel a legendás tévéműsor, a Delta főcíme

Az 1964-ben indult ismeretterjesztő programot közel ötven éven át láthattuk a tévéképernyőn.

Kudlik Júlia, a Delta műsorvezetője (1970) Fotó: Rádió és Televízió Újság/Fortepan/56546

A nyugati világ tudományos eredményeit a szocialista blokkban bemutató műsorok legnagyobbika, az 1965-1996 közt Kudlik Júlia által vezetett Delta zenéje mindenki számára ismert, azonban a főcím nyitó képsorairól a legtöbben keveset tudnak.

Szuhay-Havas Ervin az akkori tudományos kisfilmekből (pontosabban egy másik műsorának, a Nagy pillanatok – nagy felfedezések snittjeiből) válogatta ki a felvételeket, amelyek a kor legfontosabb tudományos és emberi eredményeit mutatják be, amelyek a következők:

Az Avro 698 Vulcan VX777 prototípus repülése az 1957-es Farnborough International Air Show-n
Alacsonyan elhúzó MiG-19 az 1955-ös tushinói légiparádén
A Himalája a világ legmagasabb hegyének két évvel korábbi meghódításáról készített dokumentumfilmben, a The Conquest of Everestben (1953)
Szánhúzó emberek a Scott Of The Antarctic című játékfilmből (1948), ami a Déli-sarkot elsőként meghódítani kívánó, de végül egy hónapos késéssel másodikként érkező Robert Falcon Scott tragédiába torkolló expedícióját örökítette meg – a visszafelé tartó úton ugyanis mindannyian odavesztek.
A lánctalpas egy Tucker Sno-Cat Type 743, ami a Mount Everestet elsőként megmászó Edmund Hillaryvel együtt a Nemzetközösségi transzantarktiszi expedíció részeként 1957-1958-ban járt a Déli-sarkon.
A csapat gyalogosan kelt át a kontinensen, a járművek csak szállást és tárolóhelyet nyújtottak, illetve erre szerelték a rádiókat.
A Vezúv kitöréseinek egyike
Az Egyszarvú csillagkép része, a Rozetta-nebula
A 700 fényévnyire található Hélix-köd fekete-fehér felvétele

Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Erre az akkor ritkaságnak számító elektronikus zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!