Előszeretettel vadásznak madarakra az imádkozó sáskák

A világon mindenütt fogyasztja a kisebb madarakat az imádkozó sáska – állapította meg svájci és amerikai tudósok új kutatása.

Fotó: Wikimedia Commons/flickr/Shiva shankar

A Wilson Journal of Ornithology című szaklap friss számában közzétett írás szerint az imádkozó sáska (Mantis religiosa) erős mellső lábaival általában ízeltlábúakat – rovarokat, pókokat – ejt rabul és fogyaszt el. Nem gyakran, de látták már, ahogy kis gerinceseket, békákat, gyíkokat, szalamandrákat vagy kígyókat is elkap és bekebelez.

Fotó: Wikimedia Commons/Avenue

A Martin Nyffeler (Bázeli Egyetem), Mike Maxwell (La Jolla-i Nemzeti Egyetem) és James Van Remsen (Louisianai Állami Egyetem) alkotta zoológuscsoport kutatása viszont bizonyította, hogy az imádkozó sáska az egész világon vadássza és fogyasztja a kistestű madarakat is. A tudósok a rovar madárevésének számos példáját gyűjtötték össze és dokumentálták. Kimutatták, hogy 12 faja és 9 neme eszik kismadarakat a vadonban. Mindezt 13 országban, az Antarktiszon kívül minden kontinensen dokumentálták. A zsákmányul esett madarak is sokféle fajhoz tartoztak: 24 fajt és 14 családot azonosítottak.

Fotó: flickr/JeffreyW

“Óriási felfedezésnek számít a tény, hogy az imádkozó sáska madárevése minden tekintetben, akár a faji, akár földrajzi szempontból ennyire általános szokás” – értékelte Martin Nyffeler, a kutatás vezetője. A tudósok az imádkozó sáska madárevésének 147 dokumentált esetét gyűjtötték össze. A legtöbbet, az esetek több mint 70 százalékát az Egyesült Államokból jelentették, ahol a rovar gyakran zsákmányol kolibrit kiskertekben.

Ez látható az alábbi videón is, melyben az imádkozó sáska egy madáritatón várja meg, amíg áldozata kellő közelségbe kerül, majd lecsap rá. A kutatók szerint az imádkozó sáska madáráldozatainak túlnyomó többsége is kolibri.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!