Így védelmezi kicsinyét a gondoskodó tengeri vidra (videó)

Aranyos felvételeket készítettek a kaliforniai Monterey Bay Akvárium munkatársai és látogatói egy gondoskodó tengeri vidráról és kicsinyéről. A vidramama nagy odafigyeléssel gondozza kis utódját, akit egy percre sem akar egyedül hagyni. Csupán rövid időre engedi el kicsinyét, addig amíg élelmet szerez.

Tengeri vidra és kicsinye

A tengeri vidrák nagy törődéssel gondozzák és táplálják kicsinyeiket, néha árvákat is elfogadnak. Már sokat írtak a vidraanyák kicsinyük iránti szeretetéről: egy anya állandó figyelmet mutat kis utódjával szemben, a mellén ölelgeti, hogy távol tartsa a hideg víztől és alaposan átvizsgálja bundáját. Amikor táplálékszerző útra indul, a kicsit moszatokkal tekeri be, hogy a hullámok ne vigyék el, ha a kölyök ilyenkor nem alszik, akkor hangosan sír anyja visszatértéig. Ha elpusztul a kölyök, az anya még napokig gondozza.

Tengeri vidra és kicsinye

vidra

A tengeri vidra a Csendes-óceán északi partvidékén és szigetein él, nyugaton Kaliforniától Alaszkáig, keleten Japán és Oroszország partvidékén található meg. Eltérően a többi tengeri emlőstől, a tengeri vidra a testhőmérséklet megtartásában, nem a hőszigetelő zsírrétegre, hanem a vastag bundájára hagyatkozik. Életének legnagyobb részét az óceán vízében tölti. A tengeri vidra a partközeli vizeket kedveli, ahol gyorsan le tud merülni a tengerfenékre, hogy táplálékot hozzon fel.

Tengeri vidra és kicsinye

VIDEÓ:

A számuk régebben, a feltételezések szerint, 150 000–300 000 között volt, de értékes prémje miatt 150 év alatt szinte teljesen kipusztították az 1900-as évek elejére. A számuk végül nagyjából 2000 egyedre csökkent. A nemzetközi vadászati tilalom, az élőhelyének megóvása és a visszatelepítések segítettek a tengeri vidra megmentésében. A védelmében hozott intézkedések nyomán újra benépesítette az egykori elterjedési területének a kétharmadát. A tengeri vidra állomány helyreállása nagy sikert jelent a tengeri természetvédelemben, bár az Aleut-szigeteken és Kaliforniában az állomány nagysága napjainkban visszaesett. Az állatot több helyen a halászok és a kagylótenyésztők törvénytelenül üldözik és elkergetik még a nekik kijelölt helyekről is. A betegségek és az időnként tengerbe ömlő olaj miatt még mindig a veszélyeztetett állatok listáján szerepel.

Tengeri vidra és kicsinye

Tengeri vidra és kicsinye


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!