Lenyűgöző és egyben félelmetes útvonal vezet fel a Nyugati-Ghátok őrtornyára

India Mahárástra államában a kalandorok legfőbb úti célja a Prabalgad erőd, vagy más névén Kalavantin Durg, mely egy őrtorony volt több száz évvel ezelőtt a Nyugati-Ghátokban.

A Nyugati-Ghátok vagy másik ismert nevén Szahjadri-hegység egy hegyvonulat az indiai szubkontinens nyugati partvonala mentén. Mintegy 60 000 négyzetkilométernyi területet foglal el, átlagos kiemelkedése 1200 méter. Ez az egyike a világ nyolc nagy biodiverzitás-gyűjtőjének: több mint 5000 virágos növény faj, 139 emlősfaj, 508 madár- és 179 kétéltűfaj otthona, s legalább 325 veszélyeztetett faj él itt.

A 700 méter magas Prabalgad erődből bámulatos kilátás tárul a túrázók elé, de a feljutás egyáltalán nem egyszerű. Egy rendkívül meredek úton, sziklába vájt lépcsőkön lehet a Kalavantin Durg csúcsát elérni. Nincs sem korlát, sem biztosító kötél, így a mászás nagy odafigyelést és kitartást igényel, főleg esős időben, ám azt mondják, hogy az élmény minden nehézségért kárpótolja az ide utazókat. Többen azonban úgy vélekednek, hogy az útvonal túlságosan veszélyes és a túrázók az életüket kockáztatják a megmászásával.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!