Méhzümmögéssel tartják távol az elefántokat a vasúti sínektől Indiában

A méhzümmögés hangját árasztó hangszórókkal tartják távol az elefántokat a vasúti sínektől Indiában. A dél-ázsiai országban évente legalább tucatnyi elefántot gázolnak halálra a vonatok, döntően az északkeleten fekvő Asszám államban és Nyugat-Bengál állam északi részén. A probléma orvoslása érdekében az indiai államvasutak csaknem 50 hangszórót helyezett ki Asszám állam sűrű erdőségeinek tucatnyi “elefántfolyosójánál”.

Forrás: Wikimedia Commons/KOSIN SUKHUM 

Az állam csaknem hatezer elefántnak, az indiai elefántállomány 20 százalékának ad otthont. A vállalat szóvivője szerint a zümmögés akkor indul be, amikor a vonatok megközelítik a problémás területeket és a méhek elrettentő hangja 600 méterre elhallatszik. Az állatvédők által is üdvözölt módszer hatékonyságát 2017-ben kezdték tesztelni, először idomított elefántokon, majd vadon élő ormányosokon, végül tavaly vetették be élesben.

Forrás: Wikimedia Commons/Tilak Reddy

Az elefántokat elrettenti a méhek zümmögése, félnek a csípésüktől. A délnyugat-indiai Kerala államban a falusiak például méhkassal felszerelt kerítésekkel ijesztik el a portyázó elefántokat. Amikor a nagytestű emlősök hozzáérnek a kerítéshez, a feldühödött méhek kirajzanak, hogy megvédjék a kolóniát.

Forrás: Wikimedia Commons/Yathin S Krishnappa

Indiában egyre gyakoribbak az elefántok és az emberek közötti konfliktusok, aminek az az oka, hogy egyre zsugorodik az állatok természetes élőhelye. A júniusban közzétett hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben csaknem 2300 embert öltek meg elefántok. Az elmúlt nyolc évben nagyjából 700 ormányos pusztult el. Az állatokkal elsősorban az elektromos kerítések, a családtagjuk elvesztése vagy a terményeik elpusztítása miatt feldühödött helyiek végeztek, mások a vasúti síneken szenvedtek balesetet.

Indian Railways

Elephants don’t like bees; but now bees are going to save their lives;

Watch how Plan Bee by Ministry of Railways, Government of India is going to save elephants from train accidents 👇

#IndianRailways

Közzétette: Press Information Bureau – PIB, Government of India – 2018. szeptember 7., péntek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!