Ellentmondást nem tűrően állította le a forgalmat a családját védelmező ezüsthátú gorilla

Különleges pillanatokat örökített meg Gordon Buchanan természetfilmes és csapata, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaság erdőinek mélyén a keleti síkvidéki gorillák nyomába szegődtek. A BBC munkatársa egy népes gorillacsalád életét dokumentálta, melynek élén egy Chimanuka nevű ezüsthátú hím áll.

Gordon Buchanan régi álmát váltotta valóra azzal, hogy sikerült az igen ritka Grauer avagy keleti síkvidék gorillák közelébe férkőznie és elnyernie a bizalmukat. A filmes így megtapasztalhatta a gorillák hihetetlen ragaszkodását egymás iránt és a csoport vezetőjének ellentmondást nem tűrő viselkedését, amikor családja biztonságáról kellett gondoskodnia. A hatalmas ezüsthátú akkor sem riadt meg egy pillanatra sem, amikor egy úton átkelve addig tartotta fel a forgalmat, amíg a család összes tagja épségben át nem ért a túloldalra.

A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) a keleti gorilla három alfajának egyike, mely vadon ma már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő erdőkben él. Ennek a fajnak a felépítése sokkal robusztusabb, mint a nyugati síkvidéki gorilláé, törzse szélesebb, fogai hosszabbak, állkapcsa erősebb. Elsősorban növényevő, táplálékának nagy részét levelek teszik ki. Megfigyelték, hogy egy növényről csak néhány levelet fogyaszt el, lehetővé téve ezzel a növény továbbélését. Elfogyasztja a gyümölcsöt, magvakat, bambuszrügyeket és rovarokat is.

A keleti síkvidéki gorilla a világ legnagyobb emberszabásúja, a vadon élő felnőtt hím súlya meghaladhatja a 225 kg-ot, magassága a 183 cm-t, a fogságban tartott állatok még ennél is nagyobb tömeget érhetnek el. A keleti síkvidéki gorilla békés és szociális lény, 5-30 fős csoportokban él. A csoportokban a nőstényeken és a kölykökön kívül általában egy ezüsthátú hím és néhány nem domináns hím él. Az ezüsthátú hím a csoport domináns vezetője, ő vezeti a csoportot élelemszerzésük során, és ő védi a család tagjait veszély esetén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!