Zöldségekkel tennék környezetbarátabbá az építőipart – répa felhasználásával hoztak létre betont

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancaster Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

„Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét” – mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a zöldségnövény bizonyos részecskéit betonnal.

A répa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért.

A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik. A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin elmondta, noha a répát majdnem teljes egészében víz alkotja, ám a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós.

Habár a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből, és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségi zöldséghulladék halmozódik fel, ezért olcsó és környezetbarát forrását jelenti ezen rostoknak.

A szakemberek szerint mindössze egy kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában.

“Kémiai reakció megy végbe a rostok és a cement között. Az előzetes eredményeinek azt mutatják, hogy nagyjából fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával csaknem 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége” – magyarázta Saafi. A kutatók a cukorrépa rostjait is kipróbálták már a keverékében, amelynek tesztelését tovább folytatják a jövőben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!