A világ legmagasabb mesterséges vízesése zuhan alá egy kínai felhőkarcoló oldalán

A világ egyik legmagasabb, 108 méter magas mesterséges vízesése zuhan alá egy nemrég elkészült kínai felhőkarcoló oldalán. A Kujcsou tartomány fővárosában, Kujjangban (Guiyang) magasodó futurisztikus épület irodáknak, egy szállodának és egy bevásárlóközpontnak ad otthont.

Mivel a tartomány a világ egyik legnagyobb vízesés-rendszerével (Huangguoshu) büszkélkedhet, így nem meglepő, hogy a 121 méter magas felhőkarcoló tervezői egy mesterséges vizesét álmodtak meg az épület látványosságaként. A Kína délnyugati részén fekvő Kujcsou ráadásul az egyik leggyorsabban növekvő tartomány, ahol több nagyszabású városfejlesztési projekt is zajlik.

A Liebian International Plaza vízesése megosztja a helyieket, míg egyeseket teljesen lenyűgözött a zuhatag, mások pazarlásnak és feleslegesnek nevezték. Az első próbaüzem idején egyébként többen ijedten telefonáltak a hatóságoknak, attól tartva, hogy óriási csőtörés történt, ami elárasztja a belvárost.

A vízesés beüzemelése nem könnyű feladat: két órányi előkészületet igényel, és négy 185 kilowattos szivattyú működteti, melyek óránként körülbelül 118 dollárral növelik meg az épület villanyszámláját. Az üzemeltetői éppen ezért csak különleges alkalmakkor, illetve helyi és országos ünnepekkor kapcsolják be a mesterséges zuhatagot. A négy szintet kitöltő óriási víztartály összegyűjti és tárolja az esővizet és az épület tisztított szennyvizének egy részét, melyek a vízesés legfontosabb forrásai.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!