Étterem egy szemétégető kéményén

A Tajvan fővárosában, Taipeiben található szemétégető nem a város legszebb épülete, viszont igen hasznos: naponta 1800 tonna szemetet égetnek itt el, amellyel egy 49 megawattos erőművet szolgálnak ki. A létesítmény mégsem ezért érdekes, hanem amiatt, mert 150 méter magas kéményén egy forgó éttermet helyeztek el.

A Star Catcher (Csillagfogó) néven működő éttermet 250 millió dollárért építették meg és 2000-ben nyitották meg a közönség előtt. Nincs fent büdös, a kilátás viszont pazar Tajvan fővárosára.

Egy lifttel lehet felmenni a 120 méteres magasságba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A vendégeknek pedig egy speciális tisztító berendezés biztosítja a tiszta levegőt.

Az erőműbe belépve egy nagy monitoron lehet követni, mennyi gázt és füstöt dolgoznak fel, ami a kéménybe ömlik. A mérési eredmények pedig segítik a látogatókat abban, hogy megértsék a létesítményben a gázok kezelésére tett erőfeszítéseket.

Nincs büdös, füst vagy veszélyes toxikus kibocsátás, csak gyönyörű kilátás és fantasztikus ételek. Azok, akik itt vacsoráznak, gyorsan elfelejtik, hogy egy nagyobb nagyvárosi égetőmű felett helyezkednek el.

Kilátás az étteremből

Négy méterrel az étterem alatt egy kilátó is működik a kéményen


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!