Soha nem látott felvételt készítettek a világ egyik legkülönösebb mélytengeri élőlényéről

Korábban nem látott módon sikerült megörökíteni két kutatónak a világ egyik legkülönösebb mélytengeri élőlényeként számon tartott horgászhalat. Ez a bizarr kinézetű hal az állatvilág egyik legfurcsábban szaporodó élőlénye: a hím horgászhal, mely méretét tekintve körülbelül az ötvenede a nősténynek, beleharap a nőstény testébe és élete végig ott is marad, tulajdonképpen parazitaként rácsatlakozik, s eközben termékenyíti meg.

Mindezt a szakértők korábban még soha nem tudták dokumentálni. Kirsten és Joachim Jakobsen azonban nem várt felfedezést tettek, amikor a mélytengeri kutatásokra kifejlesztett LULA 1000 elnevezésű, kétszemélyes tengeralattjáróval az Azori-szigetek vizeiben kutattak. A São Jorge-sziget déli oldalán, 800 méteres mélységben észrevettek egy nőstény horgászhalat és már annak is nagyon örültek, hogy sikerül videóra venniük a ritkán látott élőlényt, de legnagyobb meglepetésükre hamarosan azt is felfedezték, hogy a testére egy aprócska hím csatlakozott.

“Életem nagy részében ezeket az állatokat tanulmányoztam, de még soha nem láttam ilyet” – mondta Ted Pietsch, a Washington Egyetem mélytengeri halkutatója, aki a Caulophryne jordani faj képviselőiként azonosította a felvételen látható halakat. Világszerte összesen csupán 14 tartósított példányát őrzik a fajnak, amelynek hím egyedeivel korábban még nem találkoztak a szakértők.

“A horgászhalakról való ismereteink túlnyomó többsége a hálókba akadt, elpusztult példányok tanulmányozásából származik. A tudósok több mint 160 fajt azonosítottak, de csak egy maréknyi videó létezik róluk, és ez az első, mely megörökítette a nőstény testére csatlakozó hímet. Rendkívül ritka és fontos ez a felfedezés” – tette hozzá a kutató.

A hím horgászhal egyedüli funkciója a megtermékenyítés, és olyan fejletlen, hogy ha nem talál egy nőstényt, amelyre ráakaszkodhat, akkor elpusztul, mert önállóan még táplálkozni se képes. Ennek megfelelően az egyedüli fejlett testrésze a szagló-, és néhány faj esetében a látószerve, mert ezekkel találja meg a nőstényt. A hím a közös keringési rendszeren keresztül jut táplálékhoz, s ez az állapot aztán egészen a nőstény elpusztulásáig fenn is marad. Olyan enzimet bocsájt ki, amelynek hatására gyakorlatilag összeolvad a nősténnyel. Amikor beleharap a hím, automatikusan spermium kerül a nőstény szervezetébe.

A horgászhalalakúak rendjén belül a különböző fajoknál vannak eltérések, de a legtöbben hasonlóan szaporodnak. Ezek a mélytengeri halak ragadozók, felfalják náluk jóval nagyobb zsákmányt is. Egyes fajok képesek arra is, hogy lassú, fölfelé történő úszással megközelítsék a vízen úszó madarakat és lábukat vagy fejüket megragadva azokat zsákmányul ejtsék. A fejük elején világító nyúlvány található, amelynek segítségével csapdába csalják áldozataikat. A „csalibot” a hátúszóból fejlődött ki, s ezzel csalogatja a hegyes fogakkal teli szájához a zsákmányát. Habár félelmetesnek tűnik, a horgászhal az emberre nézve ártalmatlan.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!