A világ legmagasabb szobra Indiában

Öt év után, 2018-ban elkészült a világ legmagasabb szobra Indiában: Narenda Modi indiai miniszterelnök avatta fel a Gudzsarát államban, Kevadija közelében magasodó kolosszust. A 182 méter magas alkotás Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázolja.

A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz, és az „egység szobraként” méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik. Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mivel sokak szerint Indiai egyáltalán nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra, mely ellen a környezetvédők is tiltakoztak.

A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátó létesült. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India „vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

A tervek szerint egyébként nem sokáig büszkélkedhet majd a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, ugyanis Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!