Látványos drónvideón csodálhatjuk meg a világ egyik legkülönlegesebb folyóját

Kolumbia középső részén, Meta megye területén kanyarog a világ egyik legkülönlegesebb folyója a Caño Cristales, melyet „az öt szín folyójának” is neveznek. A vizében élő különböző algák és moszatok miatt a meder szeptembertől kezdve három hónapon át élénk színekben pompázik. A 100 kilométer hosszú Caño Cristales legjellegzetesebb növénye a vörös színű Macarenia clavigera.

Forrás: Wikimedia Commons/Mario Carvajal

A folyón számos kisebb-nagyobb vízesés, érdekes sziklaalakzatok és több kútszerű képződmény is látható, mely már önmagában is lenyűgöző látvány, ám mégis inkább arról híres, hogy időnként színpompás, mesébe illő tájjá változik.

Forrás: Wikimedia Commons//cano-cristales.com/Mario Carvajal

A gyönyörű folyó az 1971-ben létrehozott Sierra de la Macarena Nemzeti Park területén található. Ez az Andok és az Amazonas vadonja között húzódó hegység 1,2 milliárd éve alakult ki, a Guyanai-pajzs részét képezi. Megközelítése turisták számára La Macarena településről lehetséges. Először csónakon át kell kelni a Guayabero folyón, majd egy földúton észak felé haladva 9–10 km után érhető el a Caño Cristales.

Forrás: Wikimedia Commons/cano-cristales.com/Mario Carvajal

Július végén, amikor megszűnnek az özönvízszerű esőzések, a folyó vízszintje csökkenni kezd, s előtűnnek a színes vízinövények. A Macarenia clavigera, az esős és száraz évszak közötti időszakban beborítja a folyó sziklás medencéit, sziklapárkányait és öbleit. Csak ebben rövid időszakban teremtődnek meg azok a feltételek, melyeknek köszönhetően létrejön a „szivárvány folyó”. A vízben halak nem élnek,  azonban a környéken nagyon gazdag biodiverzitás figyelhető meg: többek közt búbostyúkok, hangyászok, jaguárok, pumák, szarvasok, valamint számos hüllő és kétéltű is él a területen. A környéken hosszú éveken át a kormányerők, paramilitáris alakulatok és kábítószerkereskedők között zajló fegyveres konfliktusok színtere volt, 2010 óta látogatható újra.

Forrás: Wikimedia Commons/cano-cristales.com/Mario Carvajal


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!