Még a kutatókat is meglepte a mélytengerek egyik legfurcsább élőlénye

Igencsak bizarr mélytengeri élőlényt, egy pelikánangolnát (Eurypharynx pelecanoides) sikerült megörökíteniük a kutatóknak egy Hawaii közelében található tengeri természetvédelmi területen. A ritka felvételen az látható, amint a különös teremtmény kinyitja a száját, zacskószerűen felfúvódik, és ezzel eredeti mérete többszörösére növekszik. A kutatók egy mélytengeri expedíció során, a Nautilus kutatóhajó segítségével bukkantak rá a pelikánangolnára a Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban, több száz méteres mélységben.

A fekete állat először megpróbálta elijeszteni a hívatlan vendégeket, ám végül feladta a hiábavaló kísérletet, és “visszazsugorodott” normális méretére, majd elúszott. A csak elvétve megfigyelhető állat még a szakértőket is meglepte.

“Éppen a mélytengeri korallok életterét filmeztük és fotóztuk, amikor megláttuk ezt a furcsa, fekete teremtményt. Nagyon meglepő volt” – mondta Thomas Hourigan kutató.

Az akár egy méteresre is megnövő pelikánangolna többnyire 1400 méteres mélységben él, éppen ezért nagyon ritkán kerül emberi szem elé. Ragadozó hal, amely főleg úszórákokkal táplálkozik, de étrendjét kiegészítheti csontos halakkal, fejlábúakkal és más gerinctelenekkel. A saját méretével azonos, sőt nagyobb prédaállatokat is képes bekebelezni. A gerinces állatvilágon belül nincs még egy olyan élőlény, amelynek a test arányához viszonyítva akkora szája lenne, mint a pelikánangolnának.

A pelikánangolna mindhárom főbb óceán trópusi és mérsékelt öveiben előfordul. Az eddig kifogott példányok közül a legnagyobb hímek elérték a 100 centiméteres hosszúságot. Az alsó állkapocshoz hatalmas toroklebeny társul, hasonlatosan a névadó pelikánhoz, illetve a gödényfélékhez. Szájában a kígyókéhoz hasonló vékony, ritkás és hátrafelé hajló tűhegyes fogak sorakoznak.

A farokúszója hátrafelé haladva, egyre vékonyabb lesz, s nagy részén világítószervek találhatók. A kifogott példányok, valamint a nőstényekben talált ikrák vizsgálata arra enged következtetni, hogy ez a mélytengeri halfaj egyszer szaporodó, vagyis az első szaporodása után nem sokkal elpusztul.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!