Szabadság-szobor a wisconsini Mendota tavon

1978-ban a Wisconsini Egyetem egyik diák csoportja a hallgatói önkormányzati választás során egyéb őrült ígéretek mellett azzal kampányolt, hogy elviszik Wisconsinba a Szabadság-szobrot. Abszurd ötleteikkel be is söpörték a győzelmet.

A következő évben, 1979 telén a diákok fölállították a Szabadság-szobor fejének és fáklyájának másolatát a befagyott Mendota-tó jegén, a wisconsini Madison városában. Ezzel azt az illúziót keltve, mintha a szobor a tó fenekéről emelkedne ki éppen.

Az eredeti szobor 1979-ben

A fő szervezők, Leon Varjian és Jim Mallon 4.000 dollárt költöttek a hungarocellből készült látványosságra, ami hamar nagy népszerűségre tett szert, azonban egy gyújtogató már az első évben leégette az egészet.

A 1980-ban újra fölállították a szobrot, ezúttal tűzálló anyagból készítve, majd a következő év telén ismét. Ezután a hatóságok megtiltották a szobor újbóli kiállítását, de az időről időre újra föltűnt, utoljára 2010-ben.

A 2009-es szobor.

2019-ben a szobor hivatalosan is visszatérhetett a tó jegére, az évente megrendezett Téli Fesztivál megnyitójának részeként, folytatva egy több, mint 40 éves hagyományt.

A 2019.-es szobor

Ezúttal a szerkezet felfújható műanyagból készült, mivel azt könnyebb tárolni, és összerakni, mint a hungarocell változatot. A helyi tisztviselők remélik, hogy a szobor a következő években is része lesz a fesztiválnak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!