Különleges kinézetű állat rejtőzik a föld alatt az afrikai vadonban

Különleges kinézetű állat rejtőzik a föld alatt a kelet- és dél-afrikai vadonban: az itt élő cibethiénák ugyanis a nappalokat rendszerint föld alatti otthonaikban töltik, s leginkább csak éjjel merészkednek elő. Gyakran előfordul, hogy nem a maguk ásta üregekbe, hanem földimalacok vagy ugrónyúlak elhagyott odújába költöznek.

A jellegzetes bundájáról és nagy füleiről könnyedén felismerhető cibethiéna (Proteles cristata) a hiénafélék családjába tartozik, alcsaládjának és nemének egyetlen faja. Érdekessége, hogy míg a többi hiénafaj nagy testű állatokat zsákmányol, addig a cibethiéna elsősorban termeszeket és rovarlárvákat fogyaszt.

A cibethiénának nagyon éles a hallása, így könnyedén érzékelni tudja a termeszek mozgását. A magányos, éjszaka aktív állat hosszú ragacsos nyelvével több ezer termeszt képes felvenni, egy éjszaka alatt akár 200 ezret is be tud belőlük falni. Egy kifejlett példány nagyjából akkora, mint egy róka. Hosszú sörény húzódik a nyakán és hátán, mely összetűzések vagy harc közben felborzolódik, hogy nagyobbnak, s ezáltal félelmetesebbnek tűnjön.

Cibethiénák

Cibethiénák

Cibethiénák

Cibethiénák

A cibethiénák monogám életmódot folytatnak, egész életükben ugyanazzal a társsal maradnak. A vemhesség rendszerint 90 napig tart, ennek végén többnyire 2-3 kölyök születik. A fiatal állatok a következő párzási időig anyjuknál maradnak. A kölykök bundája hamar felveszi ugyanazt a színt és mintázatot, mint amilyen a szülőké. Fogságban akár 15 évig is élhet.

Cibethiénák

Cibethiénák

Cibethiénák

Cibethiénák


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!