Hatalmas bálna emelkedett ki a vízből egy gyanútlan horgász hajója mellett

A kaliforniai Monterey-öbölben igen népszerűek a bálnalesek, a tengeri óriásokkal való találkozás reményében nagyon sokan ülnek fel a megfigyelésükre induló kirándulóhajókra. A vándorló bálnák gyakran kápráztatják el a turistákat látványos ugrásaikkal, ám egy gyanútlan horgásznak nemrég olyan szédületes találkozásban lehetett része, amelyre egészen biztosan nem számított. Egy kifejlett hosszúszárnyú bálna ugyanis éppen a férfi kis hajója mellett emelkedett ki a tengerből, ezzel minden bizonnyal felejthetetlen élményt okozva a fedélzeten tartózkodó horgásznak.

Check out the moment a humpback whale bursts through the calm sea close to an unsuspecting fisherman! 📸

Közzétette: Caters News – 2019. május 15., szerda

 

Egy turistacsoportot szállító kirándulóhajó is a közelben járt ekkor. A bálna lenyűgöző mutatványa teljesen elkápráztatta a hajó utasait, a túravezetőnek pedig szerencsére sikerült videóra vennie a nem mindennapi pillanatot.

“A bálna többször is kiugrott a vízből, s eközben egyre közelebb került a horgászhajóhoz. Sejtettem, hogy a következő ugrás közel lesz a férfi hajójához, mert egyenesen felé haladt, de arra azért nem számítottam, hogy ennyire” – mondta a felvételt készítő Kate Cummings.

A hosszúszárnyú bálna akár 18 méteresre is megnőhet. Gyakran tanyázik a partok közelébe és mivel sokszor egészen lenyűgöző ugrásokat hajt végre a tengeren, a bálnaleső turisták nagy kedvence e faj. Különleges alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles 

Télen a szubtrópusi és trópusi tengerekbe vándorol, hogy szaporodjon. Táplálékai közé a planktonikus rákok (krill), halak és tintahalak tartoznak. Különféle halászási módszereket alkalmaz: ilyenek a lökéshullámok, melyek a farokcsapások és a felugrás következtében keletkeznek, és ily módon felriasztják a halakat, míg a másik módszer a bálnák által a víz mélyéről kibocsátott buborékok, melyekkel megzavarják a zsákmányt. Mint más nagy testű rokonai, a hosszúszárnyú bálna vadászását is túlzásba vitték a bálnavadászok, melynek következményeként az állomány 90 százalékkal csökkent. A kihalását az 1966-ban bevezetett bálnamoratórium akadályozta meg.

Final Frame: Humpback whale bursts out of water, narrowly missing boat

Final Frame: A humpback whale may have given a fisherman a fright when it burst out of the water, narrowly missing a boat off Monterey Bay, California. But it gave onlookers the opportunity to take some incredible photos; this one was taken by Douglas Croft.

www.7NEWS.com.au

#TheLatest #7NEWS

Közzétette: 7NEWS Perth – 2019. május 14., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!