A sziget, mely félévente más országhoz tartozik

Különleges kis sziget emelkedik ki a Franciaország és Spanyolország között kanyargó Bidasoa folyóból, mely első ránézésre nem tűnik túl érdekesnek, ám a Fácánok-szigete a világ leghosszabb ideje fennálló kondomíniuma.

Forrás: Wikimedia Commons

A szigetet ugyanis 1659 óta félévente más nemzet uralja: a pireneusi békeszerződés aláírása óta hol Spanyolországhoz, hol pedig Franciaországhoz tartozik, ezzel is jelképezve a két ország közötti békét és kölcsönös tiszteletet. A béke jelképének számító sziget néhány kilométerrel az előtt található, hogy a Bidasoa az Atlanti-óceánba ömlik. Bal partján Spanyolország (pontosabban Baszkföld) Irún nevű városa, jobb partján pedig a franciaországi Hendaye fekszik.

Forrás: armada.mde.es

Az aprócska lakatlan szigeten 1659. november 17-én kötötték meg a békeszerződést, az uralkodókat személyes főmegbízottaik képviselték: Jules Mazarin bíboros, Franciaország főminisztere és Don Luis de Haro, Olivares hercege. A sziget közepén egy monolit kőoszlop őrzi a békekötés emlékét, s a két ország képviselői még ma is itt adják át egymásnak a szigetet, ünnepélyes keretek között.

Forrás: Wikimedia Commons/Zarateman
Forrás: armada.mde.es

A pireneusi békeszerződés lezárta 1635 óta folyó spanyol–francia háborút. Ez a háború még a harmincéves háború (1618–1648) keretében robbant ki 1635-ben, és folytatódott a Fronde nemesi felkelés teljes tartama alatt, és annak leverése után is. A békeszerződés nyomán Spanyolország számos területi engedményre kényszerült, és véget vetett az egy évszázad óta fennálló európai nagyhatalmi dominanciájának.

Forrás: Wikimedia Commons/Ignacio Gavira/heraldicahispanica.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!