Még a legtüskésebb kaktuszokból is képesek lakmározni a tevék

A sivatag hajóiként emelgetett tevék olykor még a legtüskésebb bokrokból és növényekből is képesek lakmározni, hiszen zord élőhelyükön minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy valamilyen ételhez, illetve vízforráshoz jussanak. Az amerikai Alex Warnock arizonai birtokán élő háziasított dromedárok sem vetik meg a szúrós falatokat: a Baby és Nessie nevet viselő tevéi rendszeresen csemegézni szoktak a közeli kaktuszokból, melyeket nagy nedvességtartalmuk miatt fogyasztanak előszeretettel.

A kaktuszok tüskéi nem tesznek kárt bennük, mivel a tevék szájában keratintartalmú kiemelkedések százai vannak, melyek egyszerre hajlékonyak és rendkívül ellenállóak, melyeknek köszönhetően az állat nem sebezheti meg magát.

Az alábbi videó Warnock farmján készült, ahol már évek óta tart háziasított dromedárokat, melyek előszeretettel esznek a fügekaktuszokból:

Az egypúpú tevét már évezredek óta tartják háziállatként. Számos délnyugat-ázsiai és észak-afrikai közösségben a legfőbb haszonállat. Az átlagos magassága eléri a 2 métert, súlya 450-635 kilogrammot. Hogy energiát és vizet takarítson meg, amennyire csak lehetséges, kerüli az ügetést és vágtatást, azonban ha szükséges, akkor rövid ideig akár 65 km/órás sebességre is képes. Leginkább lassan lépeget, egyszerre mozgatva ugyanazon oldal elülső és hátulsó lábait, amitől kicsit szokatlannak tűnhet a járása.

A púpját használja a zsír tárolására, s elveszítheti testsúlyának akár 40 százalékát is, anélkül, hogy maradandó károsodást szenvedne. A dromedár veséi olyan hatékonyak, hogy a sós vizet is fel tudják dolgozni, ami a sivatagban gyakran az egyetlen rendelkezésre álló vízforrás. Akár hónapokat is kibír víz nélkül ha tápláléka elegendő nedvességet tartalmaz. Olykor 135 litert is megiszik egyszerre, hogy pótolja a hiányt.

Tökéletesen alkalmazkodott a zord környezethez: széles patái könnyen elbánnak a laza homokkal, a durva sivatagi növényekkel is beéri, a nagy hőmérséklet ingadozást is nagyon jól viseli, orra és füle becsukható a homokviharok elleni védekezésként. A dromedár mellkasa és térde szarupárnával rendelkezik, mely megvédi a perzselő sivatagtól, amikor lefekszik. A kétpúpú tevének nincsenek ilyen bőrkeményedései. A teve általában szelíd, de rúgni és köpni szokott, ha felidegesítik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!