A legnagyobb tömör arany Buddha-szobor a világon

6

A bangkoki Arany Buddha-szobor a Traimit buddhista templomban áll. Az öt és fél tonna súlyú szobor a világ legnagyobb arany Buddhája, átmérője 3,77 méter, magassága 3,04 méter, az alappal együtt 4,79 méter magas. Súlya 5,5 tonna, alapanyaga 18 karátos arany, amelynek értéke 28,5 millió font (mintegy 11 milliárd forint).

A szobor korát nagyjából 700 évre teszik. Az alkotást évszázadokon át festett és színes üvegmozaikokkal díszített gipsz borította, hogy a Thaiföld mai területére betörő támadók elől elrejtsék valódi értékét. A szobor az úgynevezett Szúkhóthaj-stílusban készült, erre utal a tojás alakú fej.

7

A Buddha először valószínűleg Szukhótjabban állt, majd a 15. század elején Ajuthajába, a folyók által körbevett szigetvárosba szállították. A várost 1767-ben elpusztították a burmaiak. Negyedszázad múlva Bangkok lett a harmadik thai királyság központja, ahova a rombolást túlélő szobrok jelentős részét vitték. Így került az arany Buddha is a városba.

A szobrot a Csoti Naram-templomban állították fel, amit IV. és V. Ráma uralkodása alatt elhanyagoltak. Az 1930-as években a terület az East Asiatic Co. Ltd. tulajdonába került, amely a legfőbb szentély kivételével elbontotta a romos épületeket. A szobor új templomát Bangkok kínai városrészében építették fel 1954-ben, majd 1955-ben helyezték el itt, és ekkor  fedezték fel, hogy a megrepedt gipszborítás alatt valójában egy tömör aranyszobor rejtőzik.

5

4

1

Golden Buddha at Wat Traimit


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!