Nyüzsgő tengeri élővilág tárul a vendégek elé Európa első víz alatti éttermében

Futurisztikus épület nyitotta meg kapuit Norvégiában, az Északi-tenger partján, ahol Európa első víz alatti étterme épült meg. A különleges építmény egyben kutatóközpontként is üzemel majd, ahol a szakemberek a tenger élővilágát tudják tanulmányozni – közölte a projektért felelős nemzetközi tervezőiroda.

Az Under nevű épület -ami norvégul azt is jelenti, hogy a „csoda”- az Oslótól mintegy 400 kilométerre fekvő Lindesnesben található, és a benne kialakított étterem öt és fél méter mélyen várja vendégeit. Az Under amellett, hogy Európa első ilyen épülete, a világ legnagyobb víz alatti étterme is.

Forrás: Under

Az épületet egy elsüllyedt periszkóphoz hasonlítják a megálmodói, ahol a vendégek úgy fogyaszthatják el a fogásokat, hogy közben a hatalmas üvegablakon keresztül a tenger élővilágát csodálhatják. A tervezéssel megbízott, díjnyertes építész cég, a Snøhetta legismertebb munkái között van egyébként az alexandriai könyvtár épületének felújítása Egyiptomban és az Oslóban található norvég operaház tervezése és kivitelezése.

Forrás: Snøhetta
Forrás: Snøhetta

A szerkezet úgy tervezték, hogy az idővel teljes mértékben integrálódjon a tengeri környezetbe: a külső falakat úgy alakították ki, hogy a kagylók és más élőlények meg tudjanak rajta telepedni, így a víz alatti építmény egyfajta mesterséges korallzátonnyá fog válni idővel. Tervezésekor emellett azt is szem előtt tartották, hogy szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenálljon, még a legnagyobb hullámok “támadásának” is. A világon egyébként mindössze néhány víz alatti étterem található, főként a trópusi vizekben, mint az indiai-óceáni Maldív-szigeteken.

A projektnek, a turisztikai attrakció mellett, egyformán fontos része a tengeri kutatások elősegítése. A víz alatti építmény interdiszciplináris kutatócsoportokat fog fogadni, amelyek tanulmányozzák a tengeri ökoszisztémát és a halak viselkedését, kamerákon és más mérőeszközökön keresztül, amelyek az étterem homlokzatán és azon kívül vannak felszerelve.

Forrás: Under

A kutatók célja, hogy dokumentálják a fajok populációját, viselkedését és sokféleségét, kamerákon és élő megfigyeléseken keresztül. A kutatás célja, hogy olyan adatokat gyűjtsön be, amelyek rendszeresen programozhatók a gépi tanulási eszközökbe, amelyek folyamatosan figyelik a kulcsfontosságú tengeri fajok populációdinamikáját, ezáltal új lehetőségeket teremtenek a hivatalos tengeri erőforrás-gazdálkodás javítására.

Forrás: Under


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!