Lenyűgöző time-lapse videó tárja elénk a vadregényes Grand Canyon csodáit

Amerika vadregényes, egyedülálló vidékét, a Grand Canyont a világ hét természeti csodájának egyikeként tartják számon, nem véletlen, hogy minden éveben több millió turistát és kalandort vonz.

Az Arizona államában elterülő Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok, mely 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége pedig 1200 és 1800 méter között változik. Több nagyobb és mélyebb kanyon is van a Földön, de még mindig a Grand Canyon a legismertebb és legnépszerűbb.

Forrás: Skyglow Project

A szakadékvölgy alján a Colorado folyó 1,7 milliárd éves kőzetbe vájta medrét. A felsőbb rétegeket mészkő, homokkő, pala és gránit alkotja, ez színes mintázatot ad a meredek oldalfalaknak. Ez a vidék 1893-ban erdőrezervátumként került védelem alá, méghozzá Benjamin Harrison elnök hathatós közreműködésével. 1908-ban Theodore Roosevelt alapította a Grand Canyon Nemzeti Emlékművet, és 1919-ben alakult meg maga a nemzeti park, amelynek területét 1975-ben kibővítették.

Forrás: Skyglow Project

A nemzeti park déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható. A meredek ösvényeken le is lehet jutni a Colorado folyóig, ahol nyáron akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, kényelmes tempóban egy-egy napba is telik a le- és feljutás.

2007-ben különleges látványossággal bővült a park, a Skywalk (Égi séta) kilátóval, mely a folyó felett 1200 méter magasan a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak. A kanyon egy részén egyébként ma is a hualapai indiánok felügyelete alá tartozik, a meredek falakba vájt barlangokban laknak.

Forrás: Skyglow Project

A csodálatos természeti látványosság természetesen a fotósok körében is rendkívül népszerű. A lenyűgöző vidék a Harun Mehmedinovic és Gavin Heffernan által létrehozott Skyglow csapatát is megihlette, akiknek egyik fő céljuk, hogy látványos munkáikkal felhívják a figyelmet fényszennyezésre, illetve az éjjeli égbolt és természet csodáira. A Grand Canyont bemutató, lélegzetelállító kisfilmjük a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) közreműködésével készült.

SKYGLOWPROJECT.COM: KAIBAB ELEGY from Harun Mehmedinovic on Vimeo.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!