Így reagáltak az emberek miután megszagolták a világ legbüdösebb gyümölcsét

A világ legbüdösebb gyümölcseként ismert durián Ázsiából származik. Megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is, de termesztik Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában is. Külleme is különös, szaga azonban egyenesen taszítja az embert. A durián terebélyes, örökzöld fákon (Durio fafajtákon) terem. Miután teljesen megérett rothadó bűzt áraszt. Egy jól megtermett durián 30 cm hosszúságú és 15 cm átmérőjű is lehet. Súlya általában 1-6 kg között változik. A héja vastag, kemény és tüskés, húsa a citromsárgától a narancsig terjed, fajtától függően. A bűzös, rothadó szaga ellenére az íze állítólag nagyon jó, kissé vaníliaszerű.

Legbüdösebb gyümölcs

Legbüdösebb gyümölcs

Rendkívül kellemetlen szaga miatt a gyümölcsöt száműzték sok szálloda és étterem kínálatából és a tömegközlekedési eszközökről is kitiltották Délkelet-Ázsiában, valamint a legtöbb légi és hajózási társaság is tiltólistára tette. A durián felhasználása igen változatos, termésből készül többek közt mártás, fűszer, sütemény, vagy éppen befőtt. A bűzös gyümölcs fogyasztásnak számos jótékony hatása van: szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az idegeket és az izmokat. Egyesek szerint a depresszió ellen is kiváló, ugyanis fogyasztása jókedvre deríti az embert.

Legbüdösebb gyümölcs

A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin, és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Láz ellen igen régóta bevetik, de sárgaság esetén is sok országban duriánból készült főzetet alkalmaznak. Egyes helyeken afrodiziákumként tekintenek rá. Borzalmas szaga ellenére Délkelet-Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít, a gyümölcsök királyának is nevezik.

Legbüdösebb gyümölcs

Legbüdösebb gyümölcs

A BuzzFeed nemrég egy videót készített néhány vállalkozókedvű amerikai fiatal segítségével, akik életükben először találkoztak a bűzös gyümölccsel, amit ugyan nem túl nagy örömmel, de meg is kóstoltak.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!