Így barátkozott a pilótával az orvvadászoktól megmentett csimpánzkölyök

Szinte az egész a világot bejárta egy kongói csimpánzkölyök megmentésének története, akit az állatvédők 2018-ban szabadítottak ki, miután anyjával orrvadászok végeztek. A kis csimpánzt egy férfi házából sikerült kimenteni, aki tovább akarta adni az illegálisan befogott állaton.

Kimentését követően a Mussa-nak elnevezett kölyköt a Lwiro Főemlős Rehabilitációs Központba szállították, ahol főként orvvadászok karmaiból kiszabadított és az illegális állatkereskedelemből kimentett emberszabásúakkal és főemlősökkel foglalkoznak. A kis csimpánz itt szakértők felügyelte mellett, a fajtárasai között tanulhatja meg mindazt, amit normális estben az anyától kellett volna. A csimpánzkölyköt a Virunga Nemzeti Park kötelékében dolgozó pilóta, Anthony Caere vitte el új otthonába, s kettejük találkozása rendkívül megható volt.

A kis csimpánz azonnal összebarátkozott a férfival, akit hosszasan ölelt, s a több órás útjuk során megkönnyebbülten hajtott álomra fejét az ölében. Mussa láthatóan még a repülést is élvezte és kíváncsian kémlelte a tájat a kisgép ablakából. A kölyköt a landolás után a központ munkatársai fogadták, a kis csimpánz örömmel ugrott a gondozó nyakába, mintha csak tudta volna, hogy onnantól minden rendben lesz. A szervezet közlése szerint Mussát az emésztőrendszerében lévő paraziták miatt kellett ellátni, de egyébként játékos és a történtekhez képest jól van.

A pilóta egyébként már számos állat megmentésében részt vett és évek óta segíti a vadőrök munkáját a levegőből. Anthony Caere egy belga lapnak elmondta, hogy a szervezet egy hete kapott fülest arról, hogy egy orvvadász elfogott egy csimpánzkölyköt több krokodilt valamint teknősöket is. A bejelentést követően azonnal akcióba léptek, és tetten értük az elkövetőt. A pilóta azt is elmondta, hogy feketepiacon akár húszezer dollárt is fizetnek egy csimpánzbébiért, s hozzátette, hogy egy kölyök elfogásához az orvvadászoknak meg kell ölniük egy egész családot, mert a felnőttek rendíthetetlenül védelmezik a kicsiket.

Caere és munkatársai sokszor kerülnek életveszélyes helyzetbe, ugyanis ők maguk is ki vannak téve a vadorzók támadásinak. A pilóta elmondása szerint az évek során már több munkatársát is elveszítette az orvvadászok elleni harcban. Tavaly áprilisban ráadásul súlyos sérüléseket szenvedett, amikor kisgépe felszállás közben lezuhant.

A csimpánzok a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, s számuk egyre fogyatkozik az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat miatt. A 60-as évek elején még mintegy 1,5 millió csimpánz élt Afrikában, ma már pedig csupán 300 ezerre becsülik a számukat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!