Tarantula pók vedlése egy rendkívüli videón

Legfőképp az amerikai trópusi erdőkben élő madárpókok, az ízeltlábú rokonaikhoz hasonlóan időszakosan levedlik kutikulájukat. A vedlés az adott fajra jellemzően zajlik, a pók szín- és mintaváltozáson is átesik, valamint szőrzete is dúsul. A kifejlett állapotot körülbelül a 10-12-ik vedlésüknél érik el, ami átlagosan kétéves kort jelent.

tarantula-white

A következő videón felgyorsítva láthatjuk a Xenesthis nembe tartozó faj a madárpókfélék (Theraphosidae) családjának egyik tagját, amely éppen kinőtt kültakaróját dobja le a kíváncsi biológusok kamerája előtt. Az állat korától és a külső körülményektől függően ez fél órától akár több óráig is eltarthat. A videó főszereplője a műveletet 10 óra alatt végezte el, éppen ezért a képsorok készítői time-lapse technikával öt és fél percbe sűrítették a folyamatot. A procedúra elején repedések jelennek meg a potrohon és a fejtoron, majd miután ezek kellőképpen tágra nyíltak, a pók megkezdi régi kültakarója levedlését.

Egy tarantula levedlett kutikulája

tarantulla-levedlett-bore

A kutikula levedlése: A kutikula nem élő, nem növekvő réteg, ezért a növekvő ízeltlábúak időnként levedlik a szűkké vált kutikulát, alatta pedig megjelenik egy új kutikula. Már jóval a vedlés előtt megkezdődik az új réteg termelése. Első lépésként az epidermisz és az endokutikula közé vedlési folyadék gyűlik fel. Ez elválasztja a kutikulát az epidermisztől és lehetővé teszi az epidermisz számára az új kutikularéteg epikutikulájának kialakítását. A vedlési folyadék mintegy megemészti, feloldja a régi endokutikulát, miközben a feloldott rész helyén már növekszik az új réteg. A régi endokutikula teljes feloldódását követően az állat megrepeszti a törésvonalak mentén a régi vázát és kibújik belőle. Ekkor már ott van alatta az új kutikula, ami néhány óra, vagy legfeljebb egy nap elteltével teljesen megszilárdul.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!