Soha nem látott módon csodálhatjuk meg a kolibrik lélegzetelállító manővereit

A National Geographic és Anand Varma fotós jóvoltából szenzációs felvételeken csodálhatjuk meg a kolibrik lélegzetelállító manővereit, illetve máskor észrevehetetlen szárnycsapásait. A speciális, nagysebességű kameráknak köszönhetően annyira lelassítható a felvétel, hogy apró részleteiben is elemezhetővé válik a különleges kis madarak mozgása.

A kolibrik lenyűgöző légi mutatványokra képesek, többek közt – a madárvilágban egyedülálló módon – egy helyben tudnak lebegni a levegőben. Erre azért van szükségük, mert ez az egyetlen lehetőségük a nektár megszerzésére, lévén a legtöbb virág nem nyújt számukra alkalmas leszállóhelyet.

Másodpercenként akár kétszáz csapást is végezhetnek apró szárnyaikkal. Meglepő módon rendkívül csekély számú mozgásmintából állítják össze változatos és bravúros légi táncukat. A kolibrik szívritmusa még nyugalomban is elérheti a 600 dobbanást percenként, de ez repülés közben megduplázódhat.

Bár a kolibrik elsősorban a nektár fogyasztásához alkalmazkodtak, olykor rovarokra is vadásznak, mert a nektárban nincsen fehérje. Dél- és Észak-Amerikában körülbelül nyolcezer növényfajt kizárólag a kolibrik poroznak be. A legkülönfélébb alakú virágok miatt rendkívül változatos csőrű -hosszú, rövid, vagy éppen hajlott- kolibrikkel találkozhatunk. Tollazatuk általában tarka és csillogó, ezért is nevezik őket repülő drágaköveknek.

Mivel a kolibrik anyagcseréje folyamatosan „csúcsra van járatva”, rengeteget kell enniük ahhoz, hogy egyáltalán életben maradhassanak. Naponta csak nektárból a testtömegük felét kitevő mennyiséget fogyasztanak, hajnaltól alkonyatig ezernél is több virágot meglátogatva.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!