A kanadai Hafford különleges, girbegurbán növekvő fái

20 kilométerre Hafford városától a kanadai Saskatchewan tartományban található nyárfaliget fáinak törzse annyira ki vannak csavarodva, mintha valaki csomót akart volna kötni rájuk.

Fotó: Hihatimages

A liget az 1940-es évek óta helyi látványosságnak számít. Rick Simmonds, a terület tulajdonosa szerint a látogatók száma eléri az évi ötezret.

Fotó: daryl_mitchell/Flickr

Számos elképzelés létezik a fák furcsa kinézetének okára. Sokan állítják, hogy a talajt szennyeződés érte egy, a környéken bekövetkezett meteor becsapódás által. Mások villámcsapást tartanak kiváltó oknak.

„A terület előző tulajdonosa azt mondta, a marhái nem mentek a fák közelébe. Földönkívüliekről pletykáltak.” – mondta Simmonds nevetgélve.

Fotó: Jason Yoder

Mikor a fákból vett hajtásokat más területen elültették ugyanilyen görbe törzsű fák nőttek belőlük, azt sejtetve, hogy a jelenség oka a fák genetikájában van. Lehetséges, hogy egy mutáció eredménye, ami miatt a fák lefelé nőnek, nem pedig fölfelé. Az ezért a viselkedésért felelős gén a fák halálát okozza, fejti ki Rick Sawatzki, a Saskatchewani egyetem kertészeti részlegének technikusa.

Fotó: Jason Yoder

Ha ezeknek a fáknak egészséges nyárfákkal kellene versenyezniük a napfényért, biztosan elpusztulnának, hiszen az egészséges fák lombkoronája eltakarná előlük a fényt. Sawatzky hiszi, hogy azért maradtak eddig életben ezek a példányok, mert nem kellett ilyenfajta versenyben részt venniük.

Fotó: bwideen/Flickr

Pár éve egy helyi idegenforgalmi szervezet egy fa sétányt alakított ki a területen, hogy a látogatók ne tapossák össze az új hajtásokat.

„Reméljük az emberekben tudatosul, hogy ezt a területet meg kell őrizni, hiszen nincs még egy hozzá hasonló.” – mondja Hafford polgármestere Ron Kowalchuk.

Cikkajánló: Az egyik legszelesebb hely a Földön, ahol a fák is dőlve nőnek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!