II. Ramszesz kolosszusát és egy különleges múmiákat rejtő síremléket is bemutattak Egyiptomban

II. Ramszesz fáraó restaurált szobrát és egy kétezer éves sírelméket is bemutattak a felső-egyiptomi Szóhág tartományban. Egyiptomi régészek mintegy 70 darabból állították össze II. Ramszesz ókori fáraó 12 méter magas kolosszusát. “A szobor restaurálása hat hónapba telt. Valóságos csoda, hogy a 12 méter magas, 43 tonna súlyú szobrot ilyen rövid idő alatt helyre lehetett állítani” – mondta el Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Az ahmimi régészeti helyszínen dolgozó restaurátor, Holod Husszein elmondta, hogy a II. Ramszesz szobor darabjai évek óta szerte szét hevertek. “Nem gondoltam, hogy ezekből az apró darabokból sikerül összeállítani a szobrot” – idézte fel a szakember, aki egy 14 tagú régészcsoportban dolgozott napi több mint 12 órát a restauráláson.

Restoration and re-erection of Ramses II colossus in Akhmim in Sohag

Közzétette: ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ – 2019. április 6., szombat

 

A legutóbbi régészeti leletek közül egy jó állapotban fennmaradt, a korai Ptolemaioszi korszakból származó, szépen festett síremléket is bemutattak. Haled Ahmed Elanani Ali Ezz műemlékvédelmi miniszter arról beszélt, hogy reményei szerint a szobor és a síremlék, amelyet felfedeztek, sok turistát vonz majd a Szóhág régióba, amely Kairótól 390 km-re délre fekszik.

A sírra egy illegális ásatásokat folytató csoport leleplezésekor bukkantak rá októberben a szóhági Al-Dajabat régészeti helyszínen, Ahmim mellett. A síremlék Tufu és felesége számára készült. A kamra festett falain a temetési szertartás képei láthatók, továbbá Tufu családfáját is leírják a hieroglifák.

Vaziri “gyönyörű, színes sírként” számolt be a leletről. A sírt egy központi előtér és egy temetkezési helyiség alkotja, amelyben két kőkoporsó fekszik. Két múmiát, egy 35-50 éves nőét és egy 12-14 éves fiúét találtak az alacsony sírkamrán kívül. A síremlékből 50 mumifikált állat, köztük egerek, macskák és sólymok is előkerültek. A Ptolemaioszi korszak három évszázadig tartott Egyiptomban Kr. e. 30-ig, a római hódításig.

New discovery in Sohag

Közzétette: ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ – 2019. április 5., péntek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!