Az Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel Peruban

A hajdani Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel a régészek Peru északi részén, a csendes-óceáni partvidékén fekvő Mata Indio lelőhelyen. A kutatók szerint a sír egy nemesemberé lehet, mivel olyan tengerikagyló-héjakat találtak benne, amelyeket hagyományosan az Inka Birodalom fontos embereinek földi maradványai mellé temetnek. A sírhely egyedülálló építészeti megoldásai közé tartoznak a bálványszobrok számára kialakított mélyedések.

A sírhelyet korábban már többször is feltörték, valószínűleg kincsek után kutatva. A fosztogatás egyértelmű jeleinek ellenére azonban a régészek számos tárgyat, köztük vázákat is találtak. A munkálatokban részt vevő régészek egyike, Luis Chero szerint a mostani felfedezés jól jelzi a perui fővárostól, Limától nagyjából ezer kilométerre északra lévő “lelőhely jelentőségét”.

HALLAN TUMBA INCA EN DISTRITO DE ZAÑA

#Chiclayo: Una tumba incaica hecha con adobes fue hallada en el sector Mata Indio del distrito de Zaña. Los trabajos de rescate por el huaqueo en la zona comenzaron hace dos meses. Se hallaron 9 entierros, 5 de adultos y 4 de niños. Los profanadores de tumbas llegaron antes y se llevaron gran cantidad de objetos e información de nuestro pasado inca. #HoyNoticias #TvCosmosViveContigo

Közzétette: Hoy Noticias – 2019. február 13., szerda

 

A mai Argentína nyugati felétől egészen Kolumbia déli részéig terjedő Inka Birodalom közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Az inkák több mint kétszáz évig uralkodtak a területen a spanyol hódítók 16. századi megérkezése előtt. A birodalomhoz tartozott a mai Peru területén található Machu Picchu romváros is, amely a világörökség része.

Cikkajánló: Perui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat

Forrás: Wikimedia Commons/Martin St-Amant


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!