10 híres fa a világ minden részéről

Arbol del Tule

Árbol del Tule, a montezuma ciprus a mexikói Santa María del Tule városközpontjában áll, Oaxaca államban. A világ összes fája közül ennek van a legvaskosabb törzse, bár eléggé meg van támogatva, ezért átmérője nagyobbnak tűnhet, mint amekkora valójában. Olyan hatalmas, hogy eredetileg azt gondolták, több fatörzs egyesüléséről van szó, de a DNA vizsgálatok kimutatták, hogy az Árbol del Tule csupán egyetlen fa. Becsült életkora 1200-3000 év közé tehető.

Arbol del Tule

Gyapotfa

A Gyapotfa Sierra Leone fővárosának, Freetownnak a történelmi szimbóluma. A legenda szerint a Gyapotfa 1792 óta a város jelképe, amikor egy csapat volt afro-amerikai rabszolga, akik visszaszerezték szabadságukat azzal, hogy az amerikai függetlenségi háború alatt britek oldalán harcoltak, megalapította Freetown modern települését. Miután kikötöttek a parton, felsétáltak egy hatalmas fához, mely az öböl felett állt és hálaadó istentiszteletet tartottak, hogy megköszönjék Istennek, hogy szabad földre léphettek.

Gyapotfa

Boab Börtön fa

A Boab Börtön fa egy hatalmas üreges fa Derby-től délre, Nyugat-Ausztráliában. Állítólag az 1890-es években a bennszülött ausztrál foglyokat tartották fogva benne, akik Derby városába tartottak a büntetésük kiszabásáért. Az elmúlt években kerítést építettek a fa köré, hogy védjék a vandalizmustól.

Boab Börtön fa

Major tölgy

A Major tölgy egy óriási tölgyfa a sherwoodi erdő közepén, Notthinghamshire-ben, Angliában. A néphagyomány szerint ez volt Robin Hood menedéke, ahol ő és a csapata meghúzták magukat. A híres fa 800-1000 éves lehet. 1790-ben Hayman Rooke polgármester, megszállott régiség gyűjtő, a sherwoodi erdő ősi fáiról szóló könyvében erről a fáról is írt. Ezután kapta a fa a Major’s Oak (“Polgármester tölgye”) nevet.

Major tölgy

Magányos ciprus

A Magányos ciprus Monterey közelében valószínűleg a leghíresebb pontja a 17-Mile Drive-nak, a festői útnak Pacific Grove és Pebble Beach között. Az út mérföldeken át lélegzetelállító partok mentén kanyarog, kilátással a Csendes-óceánra, történelmi helyek mellett elhaladva. A Monterey ciprus a ciprusok egyik fajtája, mely Kalifornia középső partjainál jellemző. Vadon két kis populációja él Monterey és Carmel közelében.

Magányos ciprus

Élet fája

Az Élet fája Bahreinben a sivatag közepén áll. A fa állítólag 400-500 éves lehet. Hosszú gyökereit valószínűleg földalatti források táplálják, de csodával határos, hogy ez az egyetlen növény a kietlen, kopár sivatagban. A helyiek szerint a fa jelöli az Édenkert egykori helyét.

Élet fája

Socotra Sárkányfa

A Sárkányvér fa vitathatatlanul a leghíresebb Socotra-szigeten. Páratlan és furcsa a megjelenése, leginkább egy fejre állított esernyőhöz hasonlít. Az örökzöld fafajta nevét – sárkányvér – a sötétvörös gyantáról kapta. Különleges alakja lehetővé teszi, hogy a fa még a rendkívül száraz körülmények között is életben maradjon. Óriási koronája árnyékot ad, így csökkenti a nedvesség elpárolgását.

Socotra Sárkányfa

Sherman tábornok fája

A General Sherman egy óriásfenyő az Óriás Erdő Nemzeti Parkban, Kaliforniában. Az Óriás Erdő híres fái a világ legnagyobb fái közé tartoznak. A bolygó 10 legnagyobb fája közül 5 itt található. 11,1 m átmérőjű alapjával a General Sherman mind közül a leghatalmasabb. A fa becsült életkora 2300-2700 év.

Sherman tábornok fája

Isten cédrusai

Az Isten cédrusai egy kb. 400 libanoni cédrusból álló kis erdő Észak-Libanon hegyvidékén. Ők az utolsó túlélők a kiterjedt libanoni cédrus erdőkből, melyek az ókorban borították a vidéket. A libanoni cédrust a Biblia több mint 70-szer említi. Az ősi egyiptomiak a fa gyantáját a mumifikáláshoz használták, Salamon király pedig ebből építette az első templomot Jeruzsálemben.

Isten cédrusai

A Majomkenyérfák útja

A Baobab Avenue elnevezés egy csoport híres baobab fát, vagyis majomkenyérfát takar, melyek Morondava és Belon’i Tsiribinhina között, egy földút mentén állnak Madagaszkár nyugati részén. A különleges látvány a világ minden tájáról vonzza az utazókat, ennek köszönhetően vált Madagaszkár legnépszerűbb látnivalójává. A majomkenyérfák, melyek közt 800 éves is akad, eredetileg nem elszigetelten álltak itt, hanem egy buja, trópusi erdő részei voltak. Az évek során, ahogyan az ország népessége egyre nőtt, az erdő átadta helyét a megművelt földeknek, csupán a híres baobab fák maradtak meg belőle.

Baobab út


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!