Rendkívül mérgező, halált okozó vegyület került a levegőbe a tiencsini robbanások után

Újabb robbanások rázták meg az északkelet-kínai Tiencsin város kikötői negyedét szombaton, ahol szerda éjjel óriási detonáció történt egy vegyszerraktárban. A China News Service hírügynökség jelentése szerint szombaton váratlanul ismét nagy tűz lobbant fel a területen. A helyszínen lévő újságírók hét-nyolc robbanást hallottak, és legalább három helyen sűrű füstfelhő emelkedett az ég felé. A kínai rendőrség szombaton elismerte a rendkívül mérgező, halált okozó nátrium-cianid jelenlétét a tiencsini robbanások térségében, és elrendelte a környék lakosságának kitelepítését. Ha ezt a vegyületet nagyobb mennyiségben belélegzik, egy percen belül eszméletvesztést okoz, és a véráramba kerülve drámaian lecsökkenti a sejtek oxigénfelvevő képességét. Az áldozatok 45 percen belül kómába esnek, és ha nem érkezik időben orvosi segítség, két órán belül beáll a halál. A nátrium-cianid emellett vízzel érintkezve belobban, tüzet okoz.

Tiencsin

Tiencsin

Tiencsin

A szakemberek igyekeznek megállapítani, hogy még milyen veszélyes vegyi anyagok kerülhettek a katasztrófa sújtotta kikötői térség levegőjébe. A hatóságok elrendelték egy három kilométeres sugarú zóna kiürítését, rendőri és katonai ellenőrző pontokat létesítettek az övezet határán, a levegőben helikopterek keringenek. A rendőrök hangosbeszélőkön szólítják fel a lakosságot a terület elhagyására. Mindenkit figyelmeztetnek, hogy hosszú ujjú ruházatot, hosszú nadrágot vegyenek fel, és viseljenek orvosi maszkot. Szemtanúk zűrzavarról, kaotikus állapotokról számolnak be.

A mentőalakulatok szombaton élve mentettek ki egy embert egy hajókonténerből, mintegy ötven méterre a szerdai robbanások helyszínétől – jelentette a kínai CCTV televízió. A 40 éves férfi öntudatánál volt, tudott beszélni. Nevét nem közölték, és egészségi állapotáról sem adtak bővebb tájékoztatást.

Tiencsin

Tiencsin

A hatóságok korábban azt közölték, tovább nőtt az óriási robbanások halálos áldozatainak a száma: a szombati helyzetnek megfelelő összegzés szerint 85-en haltak meg, köztük 21 tűzoltó, több százan megsebesültek, és még mindig keresnek embereket. A baleset színhelyére összesen mintegy ezer tűzoltót küldtek, és sokan még nem kerültek elő közülük – mondták el a szombati sajtótájékoztatón. Esély sem volt a menekülésre, ezért ilyen magas az áldozatok száma a soraikból – mondta Tiencsin tűzoltóparancsnoka. Kiderült a tájékoztatón az is, hogy bár a szabályok szerint veszélyes anyagokat tilos tárolni lakó- és középületek 1000 méteres körzetén belül, a város egyik apartmanegyüttese 500 méteren belül volt. Amikor a telket az ingatlanfejlesztő megvette, akkor még nem voltak ott a veszélyes raktárak, és később sem kapott tájékoztatást róluk.

Tiencsin

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!